Zelenskiy: Bizim için çok geç kaldınız

Ukrayna lideri Zelenskiy, "Bize verilen destek için herkese teşekkür ediyorum fakat çok geç. Bunu çok önceden yapabilseydik kimse ölmezdi. Dünya kendi kuvvetini göstermeliydi." dedi.

GÜNDEM 03.03.2022, 17:15 03.03.2022, 19:14
Zelenskiy: Bizim için çok geç kaldınız

Ulusa sesleniş konuşması yapan Zelenskiy, gerçek dostlarından ve ortaklarından günlük silah aldıklarını ifade etti.

“16 bin yabancı gönüllü savaşçı geliyor”

Her geçen gün kendilerine daha güçlü ve daha fazla silahların verildiğini ifade eden Zelenskiy, "Ukrayna'ya destek vermek için 16 bin yabancı gönüllü savaşçı yola çıktı ve geliyor. İlk kafileleri Ukrayna’ya varmak üzere. Onlar bizim hayatımızı ve özgürlüğümüzü korumak amacıyla geliyor." şeklinde konuştu.

27 Şubat'ta bir konuşma yapan ve Ukrayna’nın dostlarına ve bütün dünya vatandaşlarına seslenen Zelenskiy, Avrupa’yı ve Ukrayna’yı; Rus saldırısına karşı savunmaya davet etmişti. Yabancıların 2016'dan beri orduda gönüllü olarak savaşabildiği ülkede, "Ukrayna'nın Bölgesel Savunması için Uluslararası Lejyon" adında yabancıların bulunduğu bir alt birlik kurulmuştu.



"Odessa'yı yok etmek isterken Karadeniz'in dibini görecekler"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, öğleden sonra yaptığı sosyal medya açıklamalarında şunları kaydetti: "Odessa'yı yok etmek istiyorlar. Ama bunu isteyenler yalnızca Karadeniz'in dibini görecektir. Ukrayna halkı, kendisini savunmaya devam edecektir. Rusya'nın saldırılarının ilk saatleri oldukça kötüydü. Fakat Ukrayna askerleri ve siviller tüm gücünü birleştirdi ve mücadele etti. Mücadele, canla başla sürdü. Bu savunma devam edecek. Ukrayna halkı her zaman dik duracak. Ukraynalıların direnişi, Rus askerlerini büyük oranda zayıflattı. Savunma hatlarımızın tamamı tutuluyor ve düşman kuvvetlerinin stratejileri başarılı olmuyor. Putin'in ordusu artık taktik değiştirmek zorunda. Rusya'nın Ukrayna şehirlerine düzenlediği hava ve kara saldırılarını sürdürmesi, topraklarımızda kayda değer başarı elde edemediklerinin göstergesidir.

"Ukrayna, Putin'in işgaline galip gelecek"

Ukrayna halkı, Putin'in istilasına karşı galip gelecektir. Ukrayna, ilk virüs saldırısına 2 sene önce Covid-19 Ukrayna'da tespit edildiğinde uğramıştı. İkinci virüs saldırısı ise bu oldu. Virüsle çatışmaların ilk haftası çok zorluydu. Fakat biz, Ukraynalılar olarak birleştik ve direnmeye devam ediyoruz. Başkentimiz, bu gece de bir füze saldırısına maruz kaldı. Ancak hava savunma sistemimiz hala aktif. İzyum, Herson ve hava saldırılarına uğrayan tüm şehirlerimiz hiçbir şekilde pes etmedi. Odessa'ya da hava saldırısı düzenlemek ve ele geçirmek istiyorlar. Rusların hedefi, Harkov'daki katedral oldu. Ancak katedraller, halk için sığınaktır. Halkımızın sığınağı vuruldu. Katedrallerimizi tekrar restore edeceğiz. Katedrallerimizde savaşın izleri kalmayacak. Her sokağı, mahalleyi ve evleri yeniden yapacağız. Hiçbir yerde Rusların işgalinden iz kalmayacak.



"Rusya, yaptıklarını ödeyecek"

Ukrayna, gerçek dostlarından ve müttefiklerinden her gün bir önceki günden daha fazla askeri malzeme ve silah desteği alıyor. Yabancı gönüllülerimizle görüşmelerimiz sürüyor. Bir okyanustan diğerine kadar toprağımız yok. Nükleer silahlarımız da yok. Dünyayı dolduracak kadar doğal gazımız ya da petrolümüz de yok ancak bizim halkımız var. İnsanlarımız bizim için altın değerinde. Bizim mücadelemiz de halkımız ve topraklarımız için. Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok ama özgürlüğümüz ve itibarımız var. Bizi defalarca bitirmek istediler ama bize hep yenildiler. Ukrayna halkını yeryüzünden silmek istiyorlar. Bunda hep başarısız oldular, bundan sonra da başarısız olacaklar. Dünya artık bizi duyuyor. Siz! (Ruslar) evinize dönün.

"Geç kalındı"

Rus anneler lütfen gelin evlatlarınızı alın. Genç yaştaki insanların yeri morglar olmamalı. Bize verilen destek için herkese teşekkür ediyorum fakat çok geç. Bunu çok önceden yapabilseydik kimse ölmezdi. Dünya kendi kuvvetini göstermeliydi. Hava sahasının tümüyle kapatılmasını istiyorum çünkü yalnızca Rusya'dan değil Belarus'tan da füzeler fırlatılıyor, İskender füzesi fırlatılıyor. Bize savaş uçağı lazım. An itibarıyla uçaksız hiçbir şey yapamıyoruz. Bu durum ölümlere sebep oluyor. Putin, lütfen bu savaşı durdur. Ön şartsız bir şekilde şekilde oturup konuşmalıyız, iki insan gibi konuşmalıyız."

Yorumlar (0)