Rus oligarkların başı mega yatları ile dertte

Rus oligarklar, mega yatlarını ekonomik yaptırımlardan kaçırmak için ülke ülke gezdirirken Almanya, o yatlardan birini el koydu. ABD Dışişleri Bakanı ise yeni kurulan sistemleriyle birlikte bundan sonra oligarkların hem yatlarına hem özel jetlerine hem de diğer tüm varlıklarına el konulacağını açıkladı.

DÜNYA 03.03.2022, 11:59 03.03.2022, 12:09
Rus oligarkların başı mega yatları ile dertte

Rusya, Ukrayna’ya düzenlediği işgalle birlikte ekonomik yaptırımlara maruz kalmaya devam ediyor. Bu yaptırımlar yalnız hükümeti değil, Vladimir Putin’e yakın olan Rus oligarkları (Rusya’daki büyük şirketlerin sahipleri) da etkiliyor. Bu kişiler, milyarlarca doları bulan servetlerini kurtarmanın derdine düşmüş durumdalar. 

Mega yatlarını korumaya çalışıyorlar

Evleri, arabaları, arsaları bir yana oligarkların en çok telaş ettiği yatırım araçları mega yatları. Yatlarına el konulmaması için sığınacak liman arayan ünlüler, yatlarına sürekli yer değiştirtmeye başladı. Barselona, Dubai ve Maldivler limanlarında gezintiye çıkan yatlar şimdi de Hint Okyanusu’na yöneldi. 

ABD, yatlara el koyamıyor

Rus milyarderler güvenli limanlar ararken mega yatları saklamanın hiç de kolay olmadığı aşikar. Çünkü bu yatlar, çevrim içi yat trafik sistemlerinden takip ediliyor. Şu anda Maldivler ve Seyşeller’de bulunan 4 büyük yatın Ruslara ait olduğu sistem üzerinden görülebiliyor. Bu ülkenin ABD ile “suçluların iadesi” anlaşması bulunmadığı için Maldivler hükümeti yatları yaptırım uygulayan ülkelere gönderemiyor.



En büyük gemi 142 metrelik

Bölgedeki en büyük gemi, Alexi Mordashov’a ait olan 142 metrelik “Nord” isimli gemi. İkinci en büyük gemi ise Victor Rashinkov’a ait olan 140 metrelik “Ocean Victory” gemisi. 3’üncü gemi de Oleg Deripaska’ya ait olan 111 metrelik “Clio” isimli gemi. 4’üncü gemi olarak Andrey Kostin’in “Sea Rhapsody” isimli gemisi kayıtlara geçerken bu geminin, 18 Şubat 2022 tarihinde Türkiye’den ayrıldığı ve Seyşeller’e doğru yol aldığı öğrenildi. Yat, Süveyş Kanalı’ndan geçerken kayda alındı.

Mega yatların çoğu Ruslara ait

Dünya üzerindeki mega yatların en az 10 tanesinin Ruslara ait olduğu kayıtlarla mevcut. Gemi takip verilerine göre 2 Mart 2022 Çarşamba günü Alexander Abramov ve Oleg Deripaska’ya ait yatlar, Male yakınlarındaki sulara indi. Net mal varlığı 25 milyar doları bulan Vladimir Potanin’e ait olan bir mega yat da ada ülkelerinin sularında seyrediyor.

Almanya, mega yata el koydu

Hafta içinde Alman basınında çıkan bir habere göre Rus oligark Alisher Usmanov’un mega yatına Almanlar tarafından el konuldu. Henüz teyit edilemeyen bilgiye göre bu yat, bakım için Hamburg’da bulunuyordu ve bu sebeple yaptırımlardan kaçamadı. Mega yat, 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Ukrayna işgalinden bu yana el konulan ilk yat olarak tarihe geçti. 



600 milyon dolarlık mega yat

“Dilbar” isimli bu yat, gros ton olarak dünyanın en büyük motor yatı olarak biliniyor. Alman gemi yapımcılarına göre toplam ağırlığı 15 bin 917 ton. Özbekistan doğumlu olan Usmanov’un bu yatı 600 milyon dolara satın aldığı ve inşasının da 52 ay sürdüğü öğrenildi. Kendisi, Vladimir Putin’e olan sevgisi ve bunu sürekli dile getirmesiyle biliniyor. 

Rus uçaklarına el konulacak

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Putin ve oligarklarına yaptırım kararını anımsatarak şu açıklamalarda bulunmuştu: “ABD Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan yeni görev gücü ile birlikte Rus oligarkların yatlarına, uçaklarına, özel jetlerine ve tüm mal varlıklarına el konulması sağlanacak.”

Yorumlar (0)