Türkiye, yolsuzluk algı endeksinde 91'inci sırada

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), Yolsuzluk Algı Endeksi’nin 2019 sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Türkiye, 78'den 91'inci sıraya geriledi.

GÜNDEM 24.01.2020, 12:38
Türkiye, yolsuzluk algı endeksinde 91'inci sırada

Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından olan ve 100’ü aşkın ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 1995 yılından bu yana her yıl yayımladığı Yolsuzluk Algı Endeksi’nin 2019 sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Listede Danimarka 87 puan ile zirveyi Yeni Zelanda ile paylaşıyor. 86 puanla üçüncü sırada bulunan Finlandiya'yı ise Singapur 85 puanla takip ediyor. Singapur ile beraber İsveç ve İsviçre de yine aynı puanla dördüncü sırada yer alıyor. Yedinci sıradaki Norveç'i (84), sekizinci Hollanda (82), dokuzuncu Almanya (80) ve Lüksemburg (80) izliyor.

Son sıralarda ise; yolsuzluk algısının yüksek olduğu Venezuela (16), Yemen (15), Suriye (13), Güney Sudan (12) ve Somali (9) yer alıyor.

Türkiye, 91'inci sırada

Türkiye ise, 2019 yılında 100 üzerinden 39 puan alarak 180 ülke arasında 91'inci sıraya geriledi. 2018 yılına kıyasla 2 puan daha kaybeden Türkiye, sıralamada bir yıl içerisinde 13 basamak geriye düştü. 2013 ila 2019 yılları arasında en ciddi düşüş yaşayan 3 ülkeden (Macaristan, Saint Lucia, Türkiye) biri olan Türkiye, söz konusu süre zarfında 11 puan kaybederken 38 sıra geriye gitti.

Türkiye, bu sonuçla Avrupa Birliğinin (AB) 28 üye ülkesi ile karşılaştırıldığında son sırada yer alıyor. Türkiye'ye en yakın AB üyesi 43 puanla 74'üncü sırada yer alan Bulgaristan olarak dikkat çekiyor. 

Güçler ayrılığı düşük düzeyde

Raporda ayrıca, Türkiye'nin bu kategoride değerlendirildiği Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde yer alan ülkelerde güçler ayrılığının düşük düzeylerde kaldığı belirtiliyor. Öte yandan, devlet kaynaklarının seçim hedefli kullanılması, siyasi partilerin fonlanmasındaki belirsizlikler ve çıkar çatışmalarının yaygın olduğu vurgulanıyor.

Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde sadece 56 puan alan Gürcistan , 45 puan alan Belarus ve 45 puanlı Karadağ küresel ortalamanın üzerinde yer alıyor.

Raporda bir başka dikkat çekilen husus da denetleme ve düzenleme kuruluşları üzerindeki siyasi etkinin çok yüksek olduğu. Siyasi olarak çeşitli alanlarda ciddi düzeyde etki altında kalan bölgede yargı bağımsızlığının yetersizliği ve basın özgürlüğündeki kısıtlamaların otoriter bir mekanizmanın gücü toplamasına sebep olduğu ortaya konuyor.

Endeksteki 36 OECD ülkesi içinde sondan ikinci sırada bulunan Türkiye, G20 ülkeleri arasında ise sondan dördüncü sırada yer aldı.

Yolsuzluk Algı Endeksi nasıl hazırlanıyor?

Her ülke için en az 3 uluslararası kurumun yürüttüğü araştırmanın bulgularına dayanarak hazırlanan Yolsuzluk Algı Endeksi; uzmanların, sivil toplum örgütlerinin ve iş dünyası temsilcilerinin kamu kesimindeki yolsuzluğa dair algılarını yansıtıyor. Araştırma metodolojisine göre 0 puan en yüksek yolsuzluk algısına, 100 puan ise en düşük yolsuzluk algısına işaret ediyor. 1995 yılından beri yayınlanan endeks, bu alanda dünyanın en güvenilir çalışmaları arasında gösteriliyor.

Bu yıl, Türkiye’nin puanı belirlenirken bulguları kullanılan 9 araştırma sırasıyla; Bertelsmann Stiftung Sustainable Governance Indicators, Bertelsmann Stiftung Transformation Index, Economist Intelligence Unit Country Risk Service, Global Insight Country Risk Ratings, IMD World Competitiveness Center World Competitiveness Yearbook Executive Opinion Survey, The PRS Group International Country Risk Guide, Varieties of Democracy (V-Dem), World Economic Forum Executive Opinion Survey, World Justice Project Rule of Law Index Expert Survey olarak açıklandı.

Yorumlar (0)