"Türkiye'yi dışlamak artık çok zor!"

Türkiye'nin Doğu Akdeniz stratejisini masaya yatıran ve Doğu Akdeniz'in en büyük ekonomisi olduğunu vurgulayan The Wall Street Journal gazetesi, diğer tarafta Yunanistan, GKRY, Mısır ve İsrail bulunduğunu ancak Türkiye karşısında tüm projelerinin başarısızlığa mahkûm olduğunu yazdı.

GÜNDEM 03.08.2020, 15:40 03.08.2020, 15:50
"Türkiye'yi dışlamak artık çok zor!"

Dünyanın önde gelen basın kuruluşlarından The Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'nin Doğu Akdeniz stratejisini masaya yatırarak, bölgede denizcilik programı başlatan Türkiye'nin hamlelerinin beklenmesi gereken bir durum olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki meşru varlığı Yunanistan ve GKRY'yi (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) çıldırtırken, Mısır ve İsrail'de de hazımsızlığa yol açtı.

Sisi rahatsız!

ABD güdümündeki cuntacı Abdülfettah Sisi yönetimi, Türkiye'nin son yayınladığı NAVTEX'ten rahatsızlığını açıkça dile getirdi. Mısır Dışişleri Bakanlığı daha da ileri giderek, Türkiye'nin son NAVTEX'inin Mısır'ın Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) olarak nitelediği alanı ihlal ettiğini ileri sürdü ve "egemenlik hakları tehdit" olarak gördüklerini duyurdu.

İsrail ile EastMed Projesi imzaladılar

Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ise, Türk Akımı'na karşı koymak için İsrail ile EastMed Projesi'nde anlaşmaya vardılar. İsrail hükümeti Yunanistan ve GKRY ile imzaladığı doğal gaz boru hattı anlaşmasını geçtiğimiz günlerde onayladı. Mısır bile eklense TürkAkım'a karşı koyamayacağı belirtilen EastMed Projesi'nde mali birçok problemin olduğu belirtiliyor.

"Türkiye, Doğu Akdeniz'in en büyük ekonomisi..."

Tüm bu gelişmelerden sonra The Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'nin bölgedeki varlığına ilişkin bir yazı yayınladı.

The Wall Street Journal gazetesi yazıda, "Doğu Akdeniz'de doğal gaz zenginliklerine ilişkin çekişme, çok sayıda rakibin deniz iddialarını tetikliyor. Bu çekişme aynı zamanda bölgenin ana güçlerini çatışmaya doğru itiyor." ifadelerini kullandı.

The Wall Street Journal gazetesindeki yazıda, "Bir tarafta Yunanistan, İsrail, GKRY ve Mısır var. Diğer tarafta ise tek başına Doğu Akdeniz'in en büyük ekonomisine sahip Türkiye var. Ancak Türkiye bölgesel izolasyonu da kırmış durumda." denildi.

"Türkiye'nin hiçbir şey yapmamasını beklemek saflık"

"Türkiye, Doğu Akdeniz'deki enerji denkleminin dışına itilmeye çalışılıyor ancak hiç kimse Türkiye'nin hiçbir şey yapmamasını bekleyemez. Bu yüzden Türkiye denizcilik programını başlattı." denilen yazıda, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin neredeyse 1800 kilometre sınırının olduğuna vurgu yapıldı ve bölgede Türkiye'yi denklem dışında tutan enerji projelerinin başarısızlığa mahkum olacağı belirtildi.

The Wall Street Journal gazetesinin başarısızlığa mahkûm olacağını belirttiği projeler arasında İsrail-Yunanistan-GKRY tarafından imzalanan EastMed Projesi de bulunuyor.

Ankara ise gücüne rağmen her defasında önceliğinin diyalog olduğunu yüksek sesle ifade ediyor.

Yorumlar (0)