Doğu Akdeniz'de Türk Birliği!

Azerbaycan'la düzenlediği TurAz Kartalı ve kara tatbikatı ile Ermenistan'a gözdağı veren Türkiye, gövde gösterisini Doğu Akdeniz'e taşıyor. Kazakistan ve Türkmenistan'ın da katılmasının gündemde olduğu tatbikat listesinde 10 ülke var.

GÜNDEM 03.08.2020, 12:11
Doğu Akdeniz'de Türk Birliği!

TurAz Kartalı Tatbikatı ile hava kuvvetlerinin uyumunu, Nahçıvan’da düzenlenen kara tatbikatıyla da kara kuvvetlerinin müşterek harekat kabiliyetini test eden Türk ve Azeri Orduları, Ermenistan'a verilen mesajla başlayan gövde gösterisini donanmalarıyla Doğu Akdeniz'e taşıyacak.

Hazar Denizi'nin güçlü donanmalarından birinin sahibi olan kardeş Azerbaycan, Türkiye'nin öncülüğünde icra edilecek Akdeniz Kalkanı Harekatı'na katılma hazırlığı yapıyor.

Türkiye'nin denizlerde düzenlediği tatbikatlara her dönem donanmasıyla yüksek katılım sağlayan Azerbaycan, Akdeniz'de ticaret ve enerji güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye'yle iş birliği yapacak. 

Türkiye ve Azerbaycan deniz kuvvetleri arasında iş birliği konusunda çalışmaların son noktaya geldiği öğrenildi.

Kazakistan ve Türkmenistan da dâhil olabilir

Türk ordusu tarafından 2006 senesinden bu tarafa millî olarak aralıksız icra ettiği Akdeniz Kalkanı Harekatı uluslararası yapıya kavuşuyor.

Akdeniz'de kıyısı bulunan ya da Akdeniz üzerinden ticaret, enerji nakil hatları kullanan dost ve kardeş 9 ülkeyle görüşmeler 2 yıldır sürüyor. 

Söz konusu ülkelerin Akdeniz Kalkanı Harekâtı'na fiilen, bilgi paylaşımıyla ve diğer desteklerle katkı sağlaması öngörülüyor.

Hazar havzasında bulunmanın yanısıra BTC boru hattına petrol sağlayan Azerbaycan, Doğu Akdeniz üzerinden geçen ticaret ve enerji nakil hatlarının muhataplarından biri.

Azerbaycan donanmasının, kardeş ülke güç birliğinin bir göstergesi olarak harekata katkısı ayrı bir önem taşırken Azerbaycan ordusu Türkiye'ye çeşitli alternatifler de sağlıyor. Bu alternatifler arasında istendiği taktirde savaş gemisi kiralamak yahut donanmanın diğer unsurları ve istihbarat iş birliğiyle harekata katkı sağlamak da bulunuyor.

Türkiye ile güçlü kardeşlik bağı bulunan, güçlü enerji iş birliğine sahip olduğu Kazakistan ve Türkmenistan'ın da ittifaka dahil olabileceği belirtiliyor.

Arnavutluk, Gürcistan, Lübnan, Tunus, Libya ve Cezayir de var!

Akdeniz Kalkanı Harekâtı, 2019 yılı Kasım ayında uluslararası nitelikte bir tatbikat konumuna yükselmiş ve ilk katılımcısı kardeş ülke Pakistan'ın donanması olmuştu.

Pakistan fırkateyni PNS Alamgir; Doğu Akdeniz-2019 Davet Tatbikatı’na katılmış, harp oyununun tamamlanması sonrası Akdeniz Kalkanı'na iştirak etmişti. Pakistan ile birlikte Ürdün de 2 gözlemci personeliyle harekata katılmıştı.

Pakistan donanması bu yıl 10-11 Mart'ta gerçekleştirilen harekata PNS Yarmook fırkateyniyle katılmış ve Türk donanması arasında ortak iletişim hattı tesis edilmişti.

Türkiye ve Pakistan arasında karşılıklı ticari gemi bilgilerinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından geliştirilen bir iz aktarım sistemi üzerinden paylaşılmasına 21 Nisan 2020 tarihi itibariyle başlanmıştı.

Bu gelişmelerin ardından Millî Savunma Bakanlığı 23 Nisan 2020 tarihinde Akdeniz Kalkanı Harekâtı'nın Pakistan ve Ürdün’ün katılımıyla uluslararası bir harekât haline geldiğini ilan etmişti.

Bir sonraki Akdeniz Kalkanı harekâtı’na Azerbaycan ve Pakistan'ın yanı sıra Tunus, Libya, Cezayir, Lübnan, Gürcistan ve Arnavutluk’un da katılımı için plan yapılıyor.

Yorumlar (0)