Türkiye'den bir NAVTEX ilanı daha!

Türkiye, Doğu Akdeniz'de bir NAVTEX daha ilan etti. Türkiye bir kez daha "yetkili benim" ilanında bulunmuş oldu.

GÜNDEM 29.07.2020, 09:46
Türkiye'den bir NAVTEX ilanı daha!

Türkiye Doğu Akdeniz'deki hakkını kimseye yedirmeme konusundaki kararlığını dünyaya bir kez daha gösterdi. Yeni ilan edilen NAVTEX'e göre, Barbaros Hayrettin Paşa gemisi Doğu Akdeniz'de çalışma yapacak.

İlan edilen NAVTEX, 28 Temmuz ile 18 Eylül tarihleri arasını kapsıyor.

Peş peşe NAVTEX ilanları

Türkiye daha önce de Meis Adası açıklarında sondaj yapacağına ilişkin ilk NAVTEX'i yayınlamış, Yunanistan da Türkiye'nin bu hamlesine karşı antinavtex ilan etmişti.

Yunanistan'ın bu hamlesine karşı ise Türkiye ikinci bir NAVTEX yayınlayarak, "Rus donanması 18 Ağustos 2020 Salı günü füze atış denemeleri gerçekleştirecek" duyurusu yapmıştı.

Türkiye kısa süre içinde toplam 3 NAVTEX ilan ederek "bölgede yetkili benim" vurgusunu yineledi.

NAVTEX nedir?

NAVTEX aslında bir cihaz ismi. Meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar ve çalışma türleri hakkında, uluslararası orta frekans üzerinden denizcilere bilgi veren haberleşme cihaz sistemine NAVTEX adı veriliyor. NAVTEX cihazı, kıyıdan 740 kilometre uzaklıkta tek yönlü yayın yapan kıyı istasyonundan otomatik olarak veri alıyor.

Bir bölgede birden fazla ülkenin NAVTEX yetkisi bulunmuyor. Bir bölgede NAVTEX ilan etme yetkisi bulunan ülke, diğer tüm ülkelere, o bölgedeki durum ve çalışmalara ilişkin NAVTEX ilan ederek bilgilendirme yapıyor.

Türkiye'nin son yaptığı NAVTEX ilanında, söz konusu bölgeye 28 Temmuz ile 18 Eylül tarihleri arasında hiçbir donanma, ticari ya da sivil deniz araçlarının girmemesi, Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin bu bölgede çalışma yapacağı bilgisi bulunuyor.

Yorumlar (0)