Türkiye Yunanistan'ın aklını aldı: Yetkili benim!

Türkiye'den Yunanistan'ın aklını alacak bir hamle daha geldi. Türkiye NAVTEX yayınlayarak "Tek yetkili benim!" dedi.

GÜNDEM 26.07.2020, 10:17
Türkiye Yunanistan'ın aklını aldı: Yetkili benim!

Meis Adası açıklarında sondaj yapacağına ilişkin NAVTEX yayınlayan Türkiye, ikinci bir NAVTEX yayınlayarak, "Rus donanması 18 Ağustos 2020 Salı günü füze atış denemeleri gerçekleştirecek" duyurusu yaptı.

Türkiye sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in Meis Adası’nın güney ve doğusunda araştırma yapacağına ilişkin NAVTEX yayınlamasının ardından Yunanistan harekete geçerek, Türkiye’nin NAVTEX ilan ettiği koordinatlarda anti-NAVTEX ilan etmişti.

Türkiye, kendisinin NAVTEX yayınladığı, Yunanistan'ın ise anti-NAVTEX yayınladığı bölge için yeni bir NAVTEX yayınladı ve "Rus donanmasının bu noktada füze atış denemesi gerçekleştireceğini" duyurdu.

NAVTEX ilan yetkisi Türkiye'nin!

İlan edilen NAVTEX'e göre Rus donanmasının atış testleri, 18 Ağustos 2020 Salı günü saat 06.00 -15.00 aralığında, sondaj sahasının hemen altında gerçekleştirilecek.

NAVTEX'te, füze atışı denemelerinin Türk donanması değil Rus donanması tarafından yapılacağı vurgulandı.

Güvenlik uzmanları, "füze atış denemelerini gerçekleştirecek ülke Rusya olmasına rağmen neden Türkiye'nin NAVTEX yayınladığı" sorusuna ise şu cevabı verdi:

"Rus donanmasının füze atış testlerinin yapılacağı bölgede NAVTEX ilan yetkisi Türkiye’de. Bu yüzden NAVTEX ilanını Türkiye yapıyor."

NAVTEX nedir?

Meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar ve çalışma türleri hakkında denizcilere bilgi veren haberleşme cihaz sistemine NAVTEX adı veriliyor.

Bir bölgede birden fazla ülkenin NAVTEX yetkisi bulunmuyor. Bir bölgede NAVTEX ilan etme yetkisi bulunan ülke, diğer tüm ülkelere, o bölgedeki durum ve çalışmalara ilişkin NAVTEX ilan ederek bilgilendirme yapıyor.

Türkiye'nin son yaptığı NAVTEX ilanında, söz konusu bölgeye 18 Ağustos 2020 Salı günü saat 06.00 -15.00 aralığında hiçbir donanma, ticari ya da sivil deniz araçlarının girmemesi, çünkü Rus donanmasının füze atış denemesi yapacağı bilgisi bulunuyor.

Yorumlar (1)
Kurt 4 yıl önce
... Ruslari. ... Yunanlari.