Çöl tozu kapıda! Türkiye o gün toza bulanacak

Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, yarından itibaren ülkeye girecek çöl tozlarının, cuma itibarıyla Türkiye'yi kaplayacağını bildirdi. Pek çöl tozları, tarım için yararlı mı? Detaylar haberde...

YAŞAM 08.05.2024, 18:15 09.05.2024, 10:30 Hakan Öksüz
Çöl tozu kapıda! Türkiye o gün toza bulanacak

Yarın itibarıyla Türkiye'nin yeniden çöl tozu taşınımının etkisi altına gireceği kaydedildi. Cuma günü toz taşınımının yoğun olarak görüleceği bildirildi. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Kuzey Afrika ile Arabistan üzerinden Türkiye'ye girecek çöl tozuna karşı uyardı.

Prof. Dr. Doğan Yaşar: "Çöl tozu, bereket demek"

Cuma günü toz taşınımının etkisini artıracağını kaydeden Yaşar, "Çöl tozları, Batı Anadolu'ya Sahra Çölü'nden taşınır. Güneydoğu Anadolu’ya gelen çöl tozlarının kaynağı ise Suudi Arabistan'dır. Çukurova yöresindeki toprakların verimli olma sebeplerinden biri de Arabistan'dan ülkeye taşınan tozdur. Toz, ülkeyi cuma günü itibarıyla kaplayacak." ifadelerini kullandı.

"Çöl tozu yağmurla toprağa inerse, bu yıl verili geçer"

Bu hafta yağmurun da beklendiğini, dolayısıyla çöl tozlarının toprağa ineceğinin düşünüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Bu da verimliliğin artması anlamına geliyor. Çöl tozunu doğanın gübresi olarak görmek lazım. Doğrudan toprağa enjekte olması halinde magnezyumdan demire her şeyi bırakacak. 'Tabakalı silikat' deniliyor bunlara. Şayet yağışla beraber etkili olursa verimli bir yıl geçireceğimizi söyleyebilirim." dedi.

Yorumlar (0)