3 ülke Türkiye'ye karşı birleşti

Türkiye'nin Libya ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Mutabakatı sonrası İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Türkiye'ye karşı harekete geçmiş ve 3 ülkenin bakanları, Ocak ayı başında Atina’da, Doğu Akdeniz Boru Hattı Projesi’ni imzalamıştı. İsrail hükümeti, Yunanistan ve GKRY ile imzaladığı doğal gaz boru hattı anlaşmasını onayladı. Uzmanlara göre Mısır bile eklense EastMed Projesi, TürkAkım'a karşı koyamıyor.

EKONOMİ 19.07.2020, 17:36
3 ülke Türkiye'ye karşı birleşti

İsrail hükümeti, Doğu Akdeniz gazını Avrupa'ya ulaştırmayı hedefleyen, Yunanistan ve GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) ile imzaladığı East-Med (Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı) Projesi anlaşmasına onay verdi.

East-Med Projesi'ne ilişkin İsrail Enerji Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail hükümetinin, Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı'nın inşası için Atina'da ocak ayı başında Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile imzalanan anlaşmayı onayladığı duyuruldu.

İsrail hükümetinin East-Med Projesi anlaşmasına onay vermesine ilişkin değerlendirmede bulunan Enerji Bakanı Yuval Steinitz, East-Med Projesi anlaşmasının İsrail'in enerji ihraç eden ülke konumuna gelmesi için önemli bir hamle olduğunu belirtti.

Hedef 7 yılda tamamlamak

İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 2 Ocak'ta Atina'da imzaladıkları East-Med Projesi ile Doğu Akdeniz doğalgazını, Akdeniz altında yapılacak boru hattıyla Avrupa'ya ulaştırmayı hedefliyor.

East-Med Projesinin 6-7 yıl içinde tamamlanması hedeflenirken projenin maliyetinin yaklaşık 7 milyar dolar olması öngörülüyor.

AB (Avrupa Birliği) tarafından desteklenen projeler arasında yer alan East-Med Projesi (Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesi) inşaatında, Yunanistan ve Rum Yönetimi kaynaklı teknik ve finansal güçlüklerle karşılaşılacağı ifade ediliyor.

Yıllık 20 milyar metreküplük kapasiteye sahip olması beklenen East-Med hattının, 3,5 kilometre derinliğe inmesi ve 2100 kilometre uzunluğunda olması hesaplanıyor.

Uzmanlara göre Mısır bile katılsa mümkün değil!

Enerji uzmanlarına göre East-Med hattının, yalnızca İsrail'de keşfi yapılmış gaz rezervlerinden elde edilecek doğalgaz ile doldurulması mümkün değil. Uzmanlara göre East-Med boru hattına Mısır gazının eklenmesi hâlinde bile, projenin sürdürülebilir olması için bölgede yeni keşiflerin yapılması gerekiyor.

Yorumlar (0)