Türkiye'nin Ermenistan'ı desteklemesi gerekiyor!

Azerbaycan'ın arabulucular arasında Türkiye'nin de olması isteği, Rusya ve Ermenistan tarafından "Türkiye Azerbaycan'ı destekliyor" gerekçesiyle reddedildi.

GÜNDEM 13.10.2020, 09:00
Türkiye'nin Ermenistan'ı desteklemesi gerekiyor!

Rusya'nın başkenti Moskova'da Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan'la görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Lideri İlham Aliyev'in, Dağlık Karabağ'ın geleceği konusunda yapılacak görüşmelere Türkiye'nin de katılması isteğine kapıları kapattı.

Ermeni mevkidaşı ile basın karşısına çıkan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya, Fransa ve ABD öncülüğünde AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Minsk Grubu himayesinde çözüm arayışını sürdürmesi gerektiğini savundu.

Ermeni bakan Zohrab Mnatsakanyan ise, "Azerbaycan'ı destekleyen Türkiye arabuluculuk yapamaz." ifadelerini kullandı.

AGİT Minsk 30 yıldır ne yaptı?

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in, Ermenistan ile yapılacak görüşmelerle ilgili olarak masada Türkiye'nin de yer alması isteğine kesin bir tavırla karşı çıkan Rusya, bir taraftan Ermenistan'a askeri, siyasi ve ekonomik destekler başta olmak üzere her türlü desteği sağlıyor, diğer taraftan soruna 30 yıldır çözüm üretmeyen ve işgalin süreç içinde kabullenilmesini bekleyen AGİT Minsk himayesi altında çözüm arayışının sürmesini istiyor.

AGİT Minsk Grubu'nun Ermeni işgal ve katliamlarına 30 yıldır tavır koymaması ve görüşmeler için "arabuluculuğun gereği" diyerek tarafsızlık rolü oynaması, mağdur durumdaki Azerbaycan'ı daha da mağdur ediyor.

AGİT Minsk Grubu'nun tavrı sebebiyle Ermenistan'ın işi yeniden sivil katliamlarına dönüştürecek kadar şımarmasına yol açıyor.

Türkiye'nin görüşmelere katılmasının uygun olmamasının sebebini "Azerbaycan destekçisi" olarak açıklanması ise tam bir ironi. Ermenistan'a göre Türkiye'nin arabulucu olabilmesi için Rusya ve Fransa'nın yaptığı gibi, işgalci destekçisi olması gerekiyor. AGİT Minsk Grubu Eş Başkanları Rusya ve Fransa'ya göre de tarafsız bir ülke bile arabulucu olamaz.

Yorumlar (1)
Ergün 3 yıl önce
Fransa Arabulucu olarak tarafsız mı acaba ?