MSB: Ermenistan sinsi tezgâh peşinde!

Türkiye Millî Savunma Bakanlığı, Ermenistan’ın savaş ve insanlık suçları işlemeyi sürdürdüğünü bildirdi.

GÜNDEM 09.10.2020, 12:19 11.10.2020, 12:30
MSB: Ermenistan sinsi tezgâh peşinde!

Türkiye MSB (Millî Savunma Bakanlığı), Ermenistan ordusunun savaş ve insanlık suçlarını işlemeyi sürdürdüğünü kaydetti.

Millî Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ermenistan’ın sinsi bir tezgâh peşinde koştuğunun altı çizilerek, Azerbaycan'ın sivil yerleşim birimleri olan Ağdam, Fuzuli, Goranboy ve Terter bölgelerini hedef alarak hem savaş ve insanlık suçlarını işlediği, hem de savaşı Dağlık Karabağ dışında sivil yerleşim yerlerine taşımaya çalıştığı uyarısında bulundu.

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ı işgali

Ermenistan’ın işgal altında tuttuğu topraklar, Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini oluşturuyor. Bu topraklar arasında Dağlık Karabağ dışında 12 işgal edilmiş şehir bulunuyor.

İşgal yüzünden doğup büyüdükleri yerleri terk etmek durumunda kalan 1 milyon insan ise yaşamlarını Azerbaycan'ın özgür topraklarında sürdürüyor.

Ermenistan'ın, işgalden bu tarafa 20 bin Azerî Türkü'nü katlettiği biliniyor. 5 binden fazla kayıp Azerî Türkü'nden ise hiçbir zaman haber alınamadı.

Rusya ile Ermenistan arasındaki anlaşmalar

Türkiye Millî Savunma Bakanlığının “Ermenistan’ın savaşı sivil yerleşim birimlerine çekmek istediği ve sinsi bir tezgâhın peşinde olduğu” vurgusunun altında, Rusya ile Ermenistan arasındaki anlaşmalar yatıyor.

KGAÖ (Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü) kapsamında Ermenistan'a karşı yükümlülükleri bulunan Rusya’nın, Ermenistan’a saldırı düzenlenmesi durumunda askerî varlığını kullanarak müdahalede bulunması gerekiyor. Ancak bu yükümlülük Dağlık Karabağ’ı kapsamadığı için Rusya’nın savaşa müdahil olabilmesi için Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmanın Ermenistan topraklarında olması gerekiyor. Ermenistan da Rusya’yı aktif olarak yanına alabilmek için kendi topraklarından Azerbaycan şehirlerine füze, havan, roket ve toplarla saldırılar düzenleyerek Azerbaycan ordusunun kendi topraklarını vurmasını bekliyor.

Ermenistan ile Rusya arasında 2010 ve 2016 yıllarında imzalanan anlaşmalar da, aynı şekilde Ermenistan topraklarına düzenlenecek bir saldırı durumunda Rusya'nın askerî varlığıyla saldırıyı düzenleyen ülkeye mukavemet göstermesini örgörüyor.

BM'nin Dağlık Karabağ ile ilgili kararları

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü çerçevesinin Dağlık Karabağ’ı kapsamaması da aslında BMGK’nın “Dağlık Karabağ’ın işgal altındaki topraklar olduğu” hükmünü doğruluyor.

Ermenistan'ın işgal ettiği toprakları terk etmesi ile ilgili BM'nin 4 ayrı kararı bulunuyor. Birleşmiş Milletler'in aldığı 30 Nisan 1993 tarih ve 822 no.lu karar, 29 Temmuz 1993 tarih ve 853 no.lu karar, 14 Ekim 1993 tarih ve 874 no.lu karar, 12 Kasım 1993 tarih ve 884 no.lu karar bugüne kadar hiçbir surette uygulanmış değil.

Yorumlar (0)