Rusya Ermenistan'a asker gönderecek mi?

Rusya'yı çatışmanın içine çekebilmek için Azerbaycan'a tuzak kuran ancak tuzağa Azeri ordusunu bir türlü çekmeyi başaramayan Ermenistan, bir umut Rus askerlerinin gelip kendilerini kurtarmasını bekliyor.

DÜNYA 07.10.2020, 15:54 09.10.2020, 16:30
Rusya Ermenistan'a asker gönderecek mi?

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmaya Rusya'nın müdahil olup olmayacağı merak ediliyordu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den sonra Kremlin de "Rusya'nın mevcut durumda Ermenistan'a askerî destek sağlayamayacağını" bildirdi. Rusya ile Ermenistan arasında imzalanan iki ayrı anlaşma, Ermenistan topraklarına saldırı düzenlenmesi durumunda Rusya'nın askerî güç marifetiyle müdahalede bulunmasını öngörüyor. Ancak Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmada, Azerbaycan'ın Ermenistan topraklarına saldırması söz konusu değil. Azerbaycan ordusu operasyonlarını kendi toprağı olan ancak işgal altında bulunan Dağlık Karabağ'da sürdürüyor.

Kremlin: Mümkün değil!

Öğle saatlerinde Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısaca cevapladığı "Rus askeri Azerbaycan'a müdahale eder mi?" sorusuna Kremlin'den ayrıntılı yanıt geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Vladimir Putin'in de vurgu yaptığı KGAÖ (Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü) kapsamında Ermenistan'a karşı yükümlülüklerinin bulunduğunu ancak bu yükümlülüklerin Karabağ'ı kapsamadığını açıkladı.

Açıklaması tersinden okunduğunda "Karabağ'ın Ermenistan toprakları olmadığını" ifade eden Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın KGAÖ çerçevesinde Dağlık Karabağ'a asker gönderme olasılığını ayrıntılı olarak yorumladı.

Rus Lider Vladimir Putin'in konuyla ilgili Rus televizyon kanalına kısa açıklama yaptığını anımsatan Kremlin Sözcüsü Peskov, net ifadelerle KGAÖ çerçevesindeki yükümlülüklerin Karabağ için geçerli olmadığını ifade etti.

Vladimir Putin, Karabağ’da yaşanan çatışmalardan duyduğu kaygıyı dile getirmiş, KGAÖ çerçevesinde Ermenistan’a karşı Rusya'nın sorumluluklarının bulunduğunu belirterek, çatışmaların Ermenistan topraklarında yapılmadığının altını çizmişti.

Yorumlar (0)