İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu toplandı: Masada İsrail-Filistin çatışması var!

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesi altında kurulan "İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu" bugün bir toplantı gerçekleştirdi. Masada, İsrail ve Filistin arasındaki çatışma ile İsrail'in Gazze'ye yönelik orantısız güç kullandığı konusu vardı.

GÜNDEM 12.10.2023, 16:11
İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu toplandı: Masada İsrail-Filistin çatışması var!

Komisyona Başkanlık yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım, daha önce de "Avrupa'da Yükselen Irkçılık ve İslamofobi İnceleme ve Araştırma Alt Komisyonu" kurulduğunu hatırlattı.

Önceki komisyonun mevcut çalışmalarının, yalnızca Avrupa ile sınırlı olduğunu söyleyen Yıldırım, "Şimdi yeni komisyonun çalışma kapsamını daha fazla genişletiyoruz. Genel anlamda İslam düşmanlığı ve ırkçılık üzerinde bir alt komisyon oluşturduk" şeklinde konuştu.

‘‘İsrail’e ‘dur’ denmeli’’

İsrail-Filistin arasında devam eden çatışmaya da değinen Yıldırım, "İsrail'in Gazze'ye yönelik kullandığı orantısız gücü televizyonlardan ne yazık ki üzülerek izliyoruz. Dünyadaki tüm insan hakları savunucularının, Orta Doğu'daki bu duruma yönelmelerini sağlamalıyız. İsrail'in su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçlar gibi Gazze halkının yaşam hakkını ihlal eden bu savaşına 'dur' diyecek bir çalışma yapılması gerek" diye konuştu.

CHP’li Tanrıkulu'ndan Erdoğan’a destek

Konuya ilişin görüşlerini belirten CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin açıklamalarını hatırlatarak, Türkiye'nin çok doğru bir tutum sergilediğini ifade etti.

Tanrıkulu, Filistin'de meydana gelen durumun hem dünyaya hem Türkiye’ye yönelik yansımalarının olacağını, bölgede işlenmeye devam eden insanlık suçlarına ilişkin komisyonun daha aktif bir şekilde çalışması gerektiğini söyledi.

İYİ Partili Türkoğlu: Kınamanın ötesine geçilmeli

İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu da İsrail güçlerinin her türlü savaş hukuku ile ahlakını ihlal ettiği süreçte, İsrail'i kınamanın dışında bazı adımların atılmasını talep etti.

Türkoğlu, "Alt komisyon üyeleri olarak, bizim imkanımız varsa ivedilik ile bölgeye gidelim. Gerekirse de arabuluculuk noktasında inisiyatif almak için girişimde bulunalım. Belki o zaman bu vicdansız savaşın azalmasına ya da sona ermesine katkımız olur" şeklinde konuştu.

Milletvekillerinin konuşmalarını gerçekleştirmesinin ardından komisyonun çalışma takvimi belirlendi.

Yorumlar (0)