Meclis’te yoğun mesai: Anayasa görüşmeleri başlıyor!

Bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda yoğun bir gündem bekleniyor. Meclis, Başkanı Numan Kurtulmuş’un yeni anayasa görüşmeleri için bu hafta parti gruplarına yapacağı ziyaret ile başlayacak. Genel Kurul'da, enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmeleri de devam edecek.

GÜNDEM 28.04.2024, 13:33 Buse Önder
Meclis’te yoğun mesai: Anayasa görüşmeleri başlıyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu hafta gündem oldukça yoğun geçecek.

TRT Haber'in aktardığına göre, yeni ve sivil bir anayasa için ilk görüşmeler bu hafta başlayacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi parti gruplarını ziyaret ederek bu konuda görüşmeler yapacak. Yeni anayasa konusunda partiler arasında uzlaşma sağlanması hedefleniyor.

Enerji alanında düzenlemeler

Genel Kurul'da enerji alanında düzenlemeler içeren bir kanun teklifinin görüşmeleri de devam edecek. Bu teklife göre, yerli üretim ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğalgaz, Türkiye'de sıvılaştırılarak LNG olarak dünya piyasalarına pazarlanabilecek.

Ayrıca enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projeler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 15 milyon lirayı geçmemek kaydıyla bedellerinin en fazla yüzde 30'u oranında desteklenecek. Böylelikle, enerji sektöründe yerli üretimi ve çeşitliliği artırmak için adımlar atılacak.

Çevre düzenlemeleri ile ilgili konular

Meclis'te ayrıca çevreyle ilgili önemli düzenlemeler de görüşülecek. İçme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile Kıyı Kanunu kapsamında kalan kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen yerlerinde imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.

Bu, çevreye duyarlı enerji üretimi için önemli bir adım olacak.

Grup toplantısı Salı günü yapılacak

Bunların yanı sıra, Meclis'te çeşitli komisyonlar da çalışmalarını sürdürecek. Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Oluşan Karma Komisyon, çeşitli kurum ve kuruluşların yetkililerini dinleyecek.

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu da toplanarak, ilgili bakanlıkların yetkililerinden bilgi alacak.

Grup toplantıları ise Salı ve Çarşamba günleri yapılacak. Bu toplantılarda partiler kendi iç gündemlerini değerlendirip, önümüzdeki dönem için stratejilerini belirleyecekler.

Yorumlar (0)