Bakan Şimşek'ten 'ülkemize dış kaynak gelmiyor' iddialarına yanıt

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye dış kaynak gelmediği iddialarına X hesabından yaptığı bir paylaşımla karşılık verdi.

EKONOMİ 28.04.2024, 16:50 Buse Önder
Bakan Şimşek'ten 'ülkemize dış kaynak gelmiyor' iddialarına yanıt

Eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Şişecam'dan yapılan Cumhuriyet tarihinin en büyük tahvil ihracına dair bir haber paylaşarak, Türkiye'ye dış kaynak sağlandığı iddialarına karşı bir cevap verdi. Şimşek, uluslararası piyasalardan daha uzun vadeli ve uygun maliyetli dış finansman sağlandığını ifade etti.

Haziran ay portföy çıkışı 16,8 milyar dolar

Şimşek'in açıklamalarına göre, artan güvenirlik ve öngörülebilirlik Türkiye'ye daha uzun vadeli ve uygun maliyetli dış finansman sağlamış durumda.

Ayrıca, Şimşek net portföy giriş ve çıkışlarına dair rakamları da paylaştı. Buna göre, 2023 yılının ilk beş ayında net portföy çıkışının 2,9 milyar dolar olduğu belirtilirken, Haziran 2023 - Şubat 2024 döneminde ise 16,8 milyar dolarlık net portföy girişi gerçekleştiği kaydedildi.

Reel sektör yüzde 118’e yükseldi

Dış borç çevirme oranlarına da değinen Şimşek, bankalarda bu oranın yüzde 96'dan yüzde 149'a; reel sektörde ise yüzde 73'ten yüzde 118'e yükseldiğini aktardı.

Ayrıca, yılın ilk dört ayında 3,7 milyar doları sermaye benzeri olmak üzere bankaların 10,7 milyar dolarlık, özel sektörün ise 1,6 milyar dolarlık eurobond ihracı gerçekleştirdiği ifade edildi.

Yorumlar (0)