Erdoğan'dan 'Filistin-İsrail' diplomasisi

Erdoğan, Ürdün Kralı II. Abdullah, Abdülmecid Tebbun ve Muhammed bin Selman ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

GÜNDEM 11.10.2023, 18:55 12.10.2023, 17:30
Erdoğan'dan 'Filistin-İsrail' diplomasisi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin-İsrail çatışmasına yönelik diplomasi trafiği devam ediyor.



Ürdün Kralı II. Abdullah ile görüştü

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, bahse konu görüşmede, Filistin-İsrail çatışması ve bölgede oluşan insani problemlerin çözümü için yapılabilecekler ile sükunetin temin edilmesi adına global ve bölgesel seviyede atılması gereken adımlar değerlendirildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, çatışmaların bölgenin tamamına yayılma olasılığına karşı teyakkuzda olunması gerektiğinin altını çizerek, ülkemizin, gerilimin sona erdirilmesi için arabuluculuk dahil olmak üzere her türlü desteği sunmaya hazır durumda olduğunu dile getirdi. 



Cezayirli mevkidaşıyla görüştü

Erdoğan, Cezayirli mevkidaşı Tebbun ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, bahse konu görüşmede, Filistin-İsrail arasındaki kaygıları artıran çatışmalı süreç ayrıntılı bir şekilde ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, gerginliğin bölgedeki diğer ülkelere de sıçramadan sona erdirilmesi ve adil bir sulha müzakereler yoluyla ulaşılması için bir yol açılmasının amaçlandığını, bunun için Türkiye'nin barışçıl ve samimi gayretlerine, başta bölge ülkeleri olmak kaydıyla, uluslararası camianın desteğinin istendiğini de dile getirdi.



Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile telefon görüşmesi yaptı. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda görüşmede, Filistin ile İsrail arasındaki çatışmalar kapsamında son gelişmeler değerlendirildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, ülkemizin saldırılardan etkilenen masum sivillere yardımların ulaştırılması için çalışma başlattığını, sivil yerleşim yerlerinin hedef alınmasının asla kabul edilemeyeceğini ve bölge ülkelerinin çatışmaların sonlandırılması için yapıcı mesajlar vermesinin çok önemli olduğunu vurguladı.



Filistin-İsrail çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023 sabahı İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' ismiyle geniş kapsamlı bir saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail istikametine çok sayıda roket fırlatılırken, Filistinli silahlı gruplar İsrail-Gazze hududundaki Beyt Hanun-Erez Hudut Kapısı'na baskın gerçekleştirerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar bir süre sonra buradan İsrail içindeki yerleşim noktalarına giriş yapmış, İsrail ordusu ise çok sayıda savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne yönelik saldırı başlatmıştı.

Yorumlar (0)