Bir ilke imza attılar: Gençlerin liderliğinde Türk Devletleri Teşkilatı kuruldu

Kocaeli'de, lise öğrencileri, Türk Devletleri Teşkilatı'ndaki sorunları ele almak ve çözüme kavuşturmak amacıyla bir simülasyon zirvesi ve konsey düzenledi. 14 ile 18 yaş arasındaki gençler, 3 gün boyunca bir araya gelerek Zengezur Koridoru'ndan eğitim, kültür ve bilim gibi çeşitli konuları masaya yatırdı ve sorunlara çözüm aradı. Öğrencilerin dikkat çeken programında üretilen çözüm önerileri, detaylı bir rapor haline getirilerek Türk Devletleri Teşkilatı'na sunulacak.

GÜNDEM 28.04.2024, 15:48 Melina Ay
Bir ilke imza attılar: Gençlerin liderliğinde Türk Devletleri Teşkilatı kuruldu

Kocaeli Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi, Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrencilerle bir araya gelerek Türk Devletleri Teşkilatı'nın yapısını anlamalarını sağlamak ve Türk devletlerinin ortak değerlerde bir araya gelmelerine katkıda bulunmak amacıyla bir çalışma düzenledi. Öğrenciler, Türk Devletleri Teşkilatı Modeli kapsamında gerçekleştirilen simülasyon zirvesi ve konseyinde başkan yardımcısı, bakan ve cumhurbaşkanı rollerini üstlendi. Düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Modeli'nde çeşitli odalar oluşturuldu. İstanbul Devlet Başkanları Konseyi, Ankara Dışişleri Bakanları Konseyi Zirvesi, Şuşa Savunma Zirvesi, Astana Bilim ve Teknoloji Zirvesi, Bakü Ekonomi ve Ticaret Zirvesi, Semerkant Eğitim Kültür Zirvesi gibi farklı platformlarda öğrenciler, sorunları ve çözüm önerilerini tartıştılar.

“Heyetlerin aldığı kararları inceleyeceğiz”

İstanbul Devlet Başkanları Konseyi Konsey Başkan Yardımcısı olarak görev alan 9’uncu sınıf öğrencisi Özkan Işıksoy, çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi:

"Biz Devlet Başkanları Konseyi olarak, öncelikle diğer zirve ve heyetlerin aldığı kararları inceleyeceğiz. Onların kararlarını değerlendirip temel ilkeler belirleyeceğiz. Konseyimizde 5 daimi üye ve 3 gözlemci bulunuyor, ayrıca cumhurbaşkanımız da katılıyor. Birlikte sağduyulu kararlar almayı hedefliyoruz. Öncelikli gündem maddemiz Zengezur Koridoru. Amacımız Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti arasında bir bağ kurmak. Ardından Türkiye Cumhuriyeti ile Hazar Denizi üzerinden Orta Asya, Avrupa ve hatta Afrika ve Arabistan'a kadar uzanan bir ticaret koridoru oluşturmak istiyoruz. Hedefimiz Zengezur Koridorunu yeni bir İpek Yolu projesi haline getirmek ve uluslararası ticaret için bir koridor oluşturmak. Ayrıca kurumlarımızı da geliştirerek bu hedefe ulaşmayı planlıyoruz. Şu anda toplam 5 kurumumuz bulunmakta ve bu kurumları da Zengezur Koridoru'nun geliştirilmesinde kullanmayı amaçlıyoruz.”

“Türk adının yüceltilmesi için çalışıyoruz”

Konseyde, İstanbul Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi Başkanı olarak rol alan Eslem Gümüşalan, “Ben 10’uncu sınıf öğrencisiyim ve bugün Türk Devletleri Teşkilatı'nın simülasyonunu gerçekleştiriyoruz. Toplamda 5 daimi üye ve 3 gözlemci üyemiz bulunmakta. Burada Türk sorunlarına ve Türk adının yüceltilmesine dair çeşitli kararlar alıyoruz. Bu kararları rapor haline getirerek daha sonra onay kurultayında değerlendirmek üzere sekretaryaya iletiyoruz” dedi.

“Sorunlara çözüm arayacağız”

Konseyde KAFTÜRK Başdanışmanı olarak görev alan 12. sınıf öğrencisi Murathan Aydın, “1992 yılında Turgut Özal ve Necmettin Erbakan'ın öncülüğünde Türk Devletleri Teşkilatı, tüm Türk devletlerinin bir araya gelerek çeşitli iş birliklerini kurmasıyla oluşturulmuştu. Amacımız, genç fikirler ve çözüm önerileriyle bu iş birliklerini daha da ileriye taşımaktır. 3 gün boyunca dışişleri, ekonomi, eğitim ve kültür alanlarında Türk devletlerinin karşılaştığı sorunlara çözüm arayacağız. Bu simülasyonlar, ileriki hayatlarımızda karşılaşabileceğimiz sorunlara hazırlanmamıza yardımcı olacaktır” ifadelerine yer verdi.

“Ciddi bir katkıda bulunabilir”

Konsey ve zirvede masaya yatırılan sorun ve çözümlerin rapor haline getirileceğini ifade eden 10’uncu sınıf öğrencisi Erdem Gürcan, "Oluşturduğumuz çözümler Türk Devletleri Teşkilatına mail olarak ulaştırılacak. Burada yaptığımız her çözüm dünyaya ciddi bir katkıda bulunabilir. Sorunlarımızı ciddi şekilde çözüme ulaştırabiliriz. 50 kişilik organizasyon ve 100 kişilik delegasyon ekibimizle gayet iyi bir iş çıkaracağımızı düşünüyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı’nın ortak gayelerini, ortak amaçlarını biz de burada aynı şekilde gençlerimizle tartışarak, soruna çözümler bularak ortak çözüme ulaştırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“67 delegemiz var”

Organizasyona şehir dışından da öğrencilerin katıldığını belirten öğretmen Gamze Göker, açıklamasını, “Çıkan fikirlerin tamamını bir araya getirerek Türk Devletleri Teşkilatı'na sunmayı planlıyoruz. Amacımız, Türk birliğinin bir araya gelerek dünya barışına ve bölgesel istikrara öncülük etmesidir. Toplamda 67 delegemiz bulunuyor. Öğrencilerimizi cumhurbaşkanları, devlet başkanları ve başkan yardımcıları rollerinde model teşkilatımıza dahil ettik. En büyük hedefimiz, Türk birliğinin parlayan bir yıldız olarak dünya düzeninde etkili bir konuma gelmesidir” şeklinde sürdürdü.

“Tüm çalışmaları ele alacaklar”

Okul Müdürü Ömer Yılmaz ise, gençleri yaptıkları çalışmalardan dolayı tebrik ederek şunları söyledi:

“Türk Teşkilatı'nın 21’inci yüzyılda önemli bir konuma geldiğini görmek bizleri sevindiriyor. Geleceğin devlet adamları ve siyaset bilimcileri olacak gençlerimizle birlikte Türk Devletleri Teşkilatı Modelini uygulamak istedik. Öğrencilerimiz, 3 gün boyunca Türk Devletleri Teşkilatı'nın bugüne kadar yaptığı tüm çalışmaları ele alacaklar ve sorunlara çözüm arayacaklar. Bu çözüm önerileri kayıt altına alınacak ve Türk Devletleri Teşkilatı’nın ilgili birimlerine rapor halinde iletilmek üzere hazırlanacaktır.”

Yorumlar (0)