Almanya Başbakanı Scholz: Cumhurbaşkanı Erdoğan arabuluculuk konusunda önemli rol oynayabilir

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail ile Filistin arasındaki gerilime ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arabuluculuk ve gerilimi azaltma konusunda önemli rol oynayabileceğini açıkladı.

DÜNYA 12.10.2023, 13:37 Şeyda Gül
Almanya Başbakanı Scholz: Cumhurbaşkanı Erdoğan arabuluculuk konusunda önemli rol oynayabilir

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Federal Meclis'te İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Bölgedeki herkesi İsrail'e karşı daha fazla düşmanca eylemlerden kaçınmaya çağıran Scholz, mesajlarının açık olduğunu belirterek “İsrail'e saldırmak affedilmez bir hata olur” dedi.

Gerilimi azaltmada önemli rol oynayabilir

Gazze ile de görüşme kanalları bulunan Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi ile yakın temasta olduğunu ifade eden Scholz, bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini söyledi. Bunun yanı sıra ülkesinin önemli arabulucu rolü bulunan ve bunu kullanan Katar Emiri'ni Berlin'de kabul edeceğini aktaran Scholz, her üçünün de mevcut durumda arabuluculuk etme ve gerilimi azaltmada önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti. Bu dramatik durumda, yardımcı olabilecek tüm kanalları kullanmamanın sorumsuzluk olacağını ifade eden Başbakan Scholz, bunu İsrail ile yakın koordinasyon içinde ve Hamas'ın kaçırdığı kişiler için yaptıklarını söyledi. Gelecek hafta Ürdün Kralı ile de bir araya geleceğini dile getiren Schlolz, Hamas'ın İsrail'e saldırısının Almanya'nın Filistinlilerle yaptığı işbirliği için sonuçları bulunduğunu vurguladı.

Filistinlilere kalkınma yardımları

Başbakan Scholz, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Hamas'ın saldırılarını kınadı. “Şunu söylüyorum; Sizin sessizliğiniz utanç verici ve Filistin bölgelerine yönelik tüm kalkınma işbirliklerimizi incelemeye alacağız” ifadelerini kullanan Scholz, kriterinin projelerin bölgedeki barışı destekleyip desteklemediği ve İsrail'in güvenliğine en iyi şekilde hizmet etmesi olacağını kaydetti. Bu inceleme tamamlanana kadar yeni kalkınma işbirliği fonları sağlayamayacaklarını aktaran Başbakan Scholz, Almanya'nın İsrail ile dayanışma içinde olduğunu belirtti. Ülkesinin İsrail'in yanında durduğunu ve İsrail'in güvenliğinin Almanya'nın devlet meselesi olduğunu yineleyen Başbakan Scholz, İsrail'in uluslararası hukuka göre kendisini ve vatandaşlarını "barbar saldırıya karşı savunma hakkı bulunduğunu" ifade etti. Scholz, “İsrail'de güvenlik yeniden tesis edilmeli. İşte bu yüzden İsrail kendini savunabilmeli” şeklinde konuştu.

Başbakan Scholz’dan İran'a eleştiri

İran'ın desteği olmadan Hamas'ın İsrail'e saldıramayacağını savunan Başbakan Scholz, İran'ın Hamas'ın bu alçakça saldırısına somut ve operasyonel destek verdiğine dair ellerinde henüz somut bir kanıt bulunmadığını söyledi. Ancak İran rejimi ve bölgedeki diğer bazı hükümet yetkililerinden gelen sevinçli açıklamaların tiksindirici olduğunu söyleyen Başbakan Scholz, “Tahran'daki liderlik utanmadan gerçek yüzünü göstermektedir ve böylece Gazze'deki rolünü teyit etmektedir” dedi.

Hizbullah çatışmalara müdahale etmemelidir

İran'ın Hamas gibi Hizbullah ile yakın bağlarını sürdürdüğünü aktaran Scholz, onun da İsrail'in var olma hakkını sorguladığını anlattı. “Hizbullah çatışmalara müdahale etmemelidir” diyen Başbakan Scholz, bunun sadece İsrail'in haklı ve sert bir tepki vermesine neden olmayacağını aktardı. İstikrara kavuşan Lübnan’ın da Hizbullah'ın eylemleriyle uçurumun eşiğine geleceğine dikkat çeken Başbakan Scholz, “Daha da önemlisi, Kuzey Afrika ve Yemen'e kadar uzanacak olası yansımaları olan yangının yayılması tehlikesiyle karşı karşıya kalınacaktır” diye konuştu.

İsrail'in Orta Doğu ülkeleriyle olan normalleşme sürecine de değinen Scholz, “Terörün bu olumlu gelişmeleri yok etmesine izin vermemeliyiz ve terörün amacı da bu olabilir” dedi.

Hamas'ın Almanya'da faaliyetlerde bulunması yasaklanacak

Almanya'da Hamas'ın saldırılarını kutlayanlara değinen Başbakan Scholz, ülkesinde utanç verici başka görüntüler de olduğunu söyledi. Sokaklarda Hamas terörünü kutlayan kadın ve erkeklerin görüntülerini gördüklerini belirten Başbakan Scholz, “İsrail'e, Yahudi dostlarımıza ve yurttaşlarımıza karşı duydukları nefreti serbest bırakıyorlardı. Bu alçaklıktır. İnsanlık dışıdır. Ülke olarak bağlı olduğumuz tüm değerlerle çelişmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)