Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerginliğin artarak bölgeye yayılmasından endişeliyiz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail-Filistin çatışmasına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ''Gerginliğin daha da artarak bölgeye yayılması ihtimalinden dolayı endişeliyiz. 360 kilometrekareye sıkışmış 2 milyon insanın suyunu, gıdasını, elektriğini kesmek en temel insan haklarının açıkça ihlalidir. Tüm tarafları öncelikle ateşkese sonra da kalıcı barışı görüşmeye davet ediyoruz'' şeklinde konuştu.

GÜNDEM 13.10.2023, 16:11 13.10.2023, 17:25
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerginliğin artarak bölgeye yayılmasından endişeliyiz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni’nde konuşma yaptı. Erdoğan’ın gündeminde İsrail- Filistin arasında yaşanan gerilim ve İsrail güçlerinin Gazze halkına yönelik uyguladığı orantısız güç vardı.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları ise şöyle:

''Afrika’nın bendeki yeri çok müstesnadır''

''2005 yılında ülkemizde Afrika yılı ilan ederek ilişkilerimizde yeni bir dönem başlattık. Afrika, Türk milletinin gönlünde olduğu kadar ülkemizin dış politika alanında da özel ve önemli bir yere sahiptir. Afrika'nın benim kalbimdeki yeri ise çok müstesnadır. Bir defa Afrika'ya giden her zaman gitmek istermiş.

''Afrika’da büyükelçilik sayımızı 44’e yükselttik''

Afrika'da büyükelçilik sayımızı 44'e yükselttik. Ortak başarımızı daha fazla göstermesi açısından bazı rakamları sizlerle paylaşmak isterim. Afrika kıtası ile 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz 2022 yıl sonu itibari ile 41 milyar dolara kadar çıktı. Şirketlerimiz, iş gücü ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü yerel halktan sağlayarak Afrika'da istihdama büyük katkı sağlıyor.

İsrail-Filistin çatışmasında 7. gün

İsrail ile Filistin arasında yaşanan hadiseler hepimizi derinden sarsmıştır. Gerginliğin daha da artarak bölgeye yayılması ihtimalinden dolayı endişeliyiz. Hastanelerin, camilerin ve sivil yerleşim yerlerin bombalanması şeklinde düzenlenen saldırıları asla kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi bir kez daha açıkça söylüyorum. 360 kilometrekareye sıkışmış topraklarda 2 milyon insanın suyunu, gıdasını ve elektriğini kesmek en temel insan haklarının açık bir şekilde ihlalidir.

''Gazze'ye insani yardım ulaştırmaya devam edeceğiz''

Amerika ile İngiltere İsrail’e uçak gemisi göndermeyi konuşuyor. Gazze, şu anda yer ile yeksan edilirken kadın, çocuk ne var ne yok hepsi, herkes de yok ediliyor. Bu durumu kimse dertlenmiyor fakat biz dertliyiz. El Ariş Havalimanı'na dayanıklı gıda, konserve, ilaç, çocuk bezi ve tıbbi malzemelerin olduğu bir insani yardım uçağımızı bu sabah itibari ile bölgeye gönderdik. Çatışmalar başladığı andan beri bölgeye ilk yardım kargosunu götüren uçağımız bugün öğlen saat 12.00 itibari ile havalimanına iniş yaptı. Gazze'ye insani yardım ulaştırmaya devam edeceğiz. Bütün tarafları öncelikle ateşkese sonra da kalıcı barışı görüşmeye davet ediyoruz.

''Gazze artık mazlumdur''

Gazze şu an itibari ile hem mazlumdur hem de mağdurdur. Fakat İsrail devletinin şu an mazlum durumu asla söz konusu değildir. Uçak gemisi gönderilmesi konusu barışa asla hiçbir katkı sağlamayacaktır. Amerika'nın dışişleri bakanı ile benim dışişleri bakanım görüşme yapıyor; 'İsrail için dışişleri bakanı sıfatı ile değil bir Yahudi sıfatı ile size yaklaşıyorum' şeklinde konuşuyor. Bu nasıl bir yaklaşım bu nasıl bir politikacı? Bunu söylediğin zaman karşındaki de sana şunu söylerse ‘ben de bölgeye bir Müslüman sıfatı ile yaklaşıyorum’ der ise ne diyeceksin? Biz bu taraf Yahudi öbür taraf Türk demiyoruz. Karşındakine insan sıfatı ile yaklaşmalısın. O çocukların halini hiç mi görmüyorsun?

''ABD ile güvenlik problemlerimiz var''

ABD'nin PKK'nın Suriye'deki uzantıları ile birlikte bu ülkede yürüttüğü faaliyetler Türkiye'nin milli güvenliği açısından olağanüstü derece bir tehdit mahiyetine sahiptir. Bize karşı performans sergileyen tiyatroyu acı bir tebessüm ile karşılıyoruz. Tiyatro oynayanları kendi senaryoları ile baş başa bırakarak kendi milli güvenliğimiz kapsamında gereken adımları atmaya devam edeceğiz. Amerika ile NATO'da da beraber değil miyiz, beraberiz. Peki, Amerika bizim SİHA'mızı düşürdü mü, düşürdü. NATO'da nasıl beraberiz öyleyse, nasıl böyle bir şey yapıyorsun?"

Yorumlar (0)