BM, Ukrayna'da ölen ve yerinden edilen sivil sayısını açıkladı

Birleşmiş Milletler, Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinden sonra şu ana kadar 25 sivilin hayatını kaybettiğini, 100 bini aşkın sivilin yerinden edildiğini açıkladı.

GÜNDEM 25.02.2022, 15:37 25.02.2022, 15:49
BM, Ukrayna'da ölen ve yerinden edilen sivil sayısını açıkladı

BM Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Shabia Mantoo, "100 bini aşkın kişinin evlerini terk ettiğine ya da Ukrayna içinde yerinden edilmiş olabileceğine ve birkaç bin kişinin uluslararası sınırları geçtiğini düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

“En az 25 sivil öldü”

Mantoo, Ukrayna içinde büyük oranda yerinden edilmeler yaşandığını ve yurt dışına ve sınırlara doğru bir hareketliliğin yaşandığını açıkladı. Mantoo, kaçan sivillere Ukraynalı yetkililerle birlikte insani yardım desteği verildiğini aktardı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik bombardıman ve hava saldırıları sonucunda 25 Ukraynalı sivilin hayatını kaybettiğini ve 102 sivilin yaralandığına ilişkin raporlar aldıklarını, fakat gerçek ölüm ve yaralanma oranlarının daha yüksek olabileceğini belirtti.

Shamdasani, “Dün gece saatleri boyunca Ukrayna'da meydana gelen gelişmelerden ciddi biçimde endişeleniyoruz. Sivil kayıpların arttığına yönelik haberler var." sözlerini kullandı.

“1800’ü aşkın protestocu tutuklandı”

Rusya'nın askeri operasyonunun uluslararası hukuku açık bir biçimde ihlal ettiğine dikkat çeken Shamdasani, “Bu harekât, sayısız yaşamı riske atıyor ve hemen durdurulması lazım." şeklinde konuştu.

Shamdasani, dün Rusya'da savaşı protesto edenlerin keyfi bir biçimde tutuklanmasından da rahatsız olduklarına da vurgu yaparak “1800'ü aşkın protestocunun tutuklandığını duyuyoruz. Bazı protestocuların serbest bırakılıp bırakılmadığı henüz belli değil." sözlerini kullandı.

Shamdasani, gözaltındaki göstericilerin hemen serbest bırakılmasını istedi.

Yorumlar (0)