Ukrayna’dan savaş nedeniyle 1 milyon insan göç edebilir

Dün sabah saatlerinde Rusya’nın, Ukrayna’nın Donbas bölgesine askeri operasyon düzenlemesinin ardından pek çok kişi bölgeyi terk etmeye başladı. Büyük bir göç dalgasının yaşanması bekleniyor.

GÜNDEM 25.02.2022, 09:01 26.02.2022, 09:26
Ukrayna’dan savaş nedeniyle 1 milyon insan göç edebilir

Ukrayna’da hareketlilik devam ediyor. Ukrayna’da yaşanan hava saldırıları sonrasında ülkenin komşuları Ukrayna’da yaşanacak olası bir göç dalgasına yönelik hazırlıklara başladı. Rusya’nın hava saldırılarından sonra Kiev’de yaşayan pek çok vatandaş başkenti terk etmeye başladı. Ülkede birçok şehirde yollar kullanıma kapanırken insanların yürüyerek Macaristan ve Polonya’ya geçtiği görüldü. Konu hakkında bir açıklamada bulunan BM Mülteciler örgütü de saldırıların vatandaşlar üzerinde oldukça ağır sonuçları olacağı uyarılarında bulundu.

“Göçmen dalgasına hazırlıklıyız”

Ukrayna ile sınır olan ülkeler olası bir göç dalgasına karşı hazırlıklı olduklarını ve Ukraynalı vatandaşları ülkelerinde kabul edeceklerini açıkladılar. Bu ülkelerden biri olan Polonya sınır bölgelerinde kamplar oluştururken 120 hastanelik bir listeyi de kullanıma sundu. Polonya’da İçişleri Bakanlığı’nda görev alan Mariusz Kaminski, “göçmen dalgasına” yönelik hazırlıklı olduklarını açıkladı.

1 milyon insan göç edebilir

Ukrayna’nın güneyinde yer alan Moldova’ya 2 ila 3 bin kişilik bir grubun geçtiği belirtiliyor. BM Mülteciler Örgütü bölge temsilcisi olan Roland Shilling yaptığı açıklamada yoğun bir göçün yaşanmasını beklediklerini ifade etti. Macaristan ve Slovakya da yaşanabilecek göçmen dalgasına yönelik sınır bölgelerine birlikler gönderdi. Almanya’dan da bir hamle geldi. Göçmen kabulü yapan ülkelere yardım edeceğini açıklayan Almanya her türlü senaryoya da hazır olduklarını belirtti. Bunun yanı sıra Alman basınında yer alan haberlere göre Ukrayna’dan savaş nedeniyle Avrupa bölgelerine yaklaşık 1 milyon vatandaşın göç edebileceğine dair değerlendirmeler de yer aldı.

Yorumlar (0)