Dünya ülkelerinden Rusya'ya 'yaptırım' yağmuru: En ağırı İngiltere'den!

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 27 ülkenin bu sabah gerçekleştirdiği zirve sonrasında Rusya’ya uygulanacak yaptırımlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 25.02.2022, 15:02 26.02.2022, 09:26
Dünya ülkelerinden Rusya'ya 'yaptırım' yağmuru: En ağırı İngiltere'den!

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından sonra Rusya’ya, tüm dünyadan çok sert tepkiler geldi. ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere, Rusya'ya yönelik yaptırım paketlerini açıkladı.

Rusya’nın dün sabah saatlerinde Ukrayna’nın Donbas bölgesine düzenlediği askeri operasyonun ardından pek çok ülke operasyona tepki göstermişti. Bu sabah da atılacak adımlara ilişkin 27 Avrupa ülkesi Belçika’da yer alan Brüksel şehrinde bir araya geldi. Avrupa Birliği Liderler Zirvesi toplantısının sona ermesinin ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron verilen kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Von der Leyen konuya ilişkin yaptığı açıklamada uygulanacak yaptırımların enerji, ulaşım ve finans sektörlerinde olacağını söyledi. Leyen ayrıca Rusya’da üst kademede bulunan kişiler için de vize yaptırımı uygulanacağını ifade etti.

Enerji konusunda Rus bağımlılığının sona erdirilmesi hedefleniyor

Alınan yaptırımlarla birlikte Rusya’da petrol rafinelerini iyileştirmek adına alınan uçak ve teknolojik yedek parçaları almanın oldukça zorlaşacağını belirten Leyen “Bu akşam alınan kararlar Avrupa Birliği’nde yer alan ülkelerin ortak hareket ettiğini ve bir arada olduğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı. Bunun yanı sıra alınan yaptırım kararları Rus gazının Avrupa’ya girişini de kapsıyor. Avrupa ülkeleri en kısa sürede enerji konusunda Rusya’ya olan bağımlılıklarını sonlandırmayı hedefliyor.

300 milyon euroluk yardım yapılacak

Toplantının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron da açıklamalarda bulundu. Macron Ukrayna’ya askeri yardımın yanı sıra 300 milyon euroluk bir yardım yapılacağını belirtti. Zelenskiy ile görüştüğünü ve Zelenskiy’nin kendisine Putin ile görüşmelerinin bir çözüm üretmediğini söylediğini aktaran Macron bu nedenle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir görüşme gerçekleştirdiğini açıkladı. Macron Putin ile yaptığı görüşmenin olabildiğince açık ve net gerçekleştiğini vurgulayarak Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin durdurulması gerektiğini söylediğinin altını çizdi.

Avrupa Birliğinden yaptırımlar

Avrupa Birliği üyesi olan ülkeler, Ukrayna’ya yönelik askeri müdahale gerçekleştiren Rusya'ya karşı enerji, finans, ihracat finansmanı ve kontrolü, ulaşım ile vize politikası gibi birtakım farklı konularda uygulanacak olan yeni yaptırımları açıkladı.

AB üyesi devletlerin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekâtı sebebiyle Brüksel'de olağanüstü zirve gerçekleştirdi.

AB Liderler Zirvesi’nin sona ermesinin ardından, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile birlikte AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Macron ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Liderlerin, Rus siyasi seçkinleri ve ekonomisini etkileyecek ağır ve hedefe dönük yaptırım paketini onayladıklarını ifade eden Von der Leyen, söz konusu yeni yaptırımların, enerji, ulaşım ve finans sektörlerini içerdiğini, öte yandan ihracat finansman ve kontrolü yasağı ile vizeyi kapsadığını aktardı.

Von der Leyen, “Söz konusu paket, Rusya'nın en büyük sermaye piyasalarına erişimini engelleyen mali yaptırımları kapsıyor." şeklinde konuştu.

Bu uygulanacak olan yaptırımların, Rusya bankacılık sektörünün yüzde 70'ini hedeflediğine vurgu yapan von der Leyen, savunma alanı da başta olmak üzere kamuya ait büyük firmaların da yaptırım paketine dahil edildiğini dile getirdi.

Von der Leyen, “Söz konusu yaptırımlar, Rusya’nın enflasyonunu yükseltecek, borçlanma maliyetlerini artıracak ve Rusya sanayisini yıpratacak." açıklamasını yaptı.

Uygulanan yaptırımların bir kısmı şu şekilde:

  • Avrupa'dan Rusya'ya yönelik petrolün rafine edilmesi için ekipmanların yollanmasına yasak getirilecek.
  • Rusya'nın ulaşım sektörüne ilişkin yaptırımlar da kararlaştırılacak. Rus hava yollarına yönelik tüm uçak ekipman ve yedek parça satışı yasaklandı.
  • Rusya'nın ihtiyaç duymuş olduğu çip gibi teknolojilere erişimi de kısıtlandırıldı, Rus iş insanları ve diplomatlara yönelik vize uygulamasında değişikliğe gidilecek.

Japonya’dan yaptırım açıklaması

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Japonya’nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyon gerçekleştiren Rusya'yı hedef alan ilave yaptırımlar uygulayacağını duyurdu.

  • Kishida, ilave olarak uygulanacak yaptırımların yarı iletkenler ve diğer ürünler ile ilgili ihracat sınırlamalarını, Rus finans kuruluşlarının varlıklarının dondurulmasını ve bazı kurum ve kişiler için vize ambargosunu içerdiğini kaydetti.
  • Luhansk ve Donetsk bölgelerine ihracat ve ithalat yasağı getirildi.
  • Japonya'nın Rus devlet tahvillerinin ticaretine yasaklama getirilecek.
  • Luhansk ve Donetsk bölgelerinden resmi yetkililere ilişkin vize ambargosu uygulanacak. Bu isimlerin mal varlıkları dondurulacak.

ABD Başkanı Biden, Rusya lideri Putin'in Ukrayna'ya yönelik askeri harekat gerçekleştirerek savaşı seçtiğini ve bunun sonuçlarına katlanacağını ifade ederek Rus ekonomisini ve bankacılık sistemini hedef alan yaptırımları duyurdu.

NATO müttefiklerinin de ek adımlar attığını belirten Biden, NATO’ya üye olan 30 ülkeyle birlikte toplantı yaparak atılacak adımları görüşeceğini kaydetti.

ABD'nin bu yıl Ukrayna'ya 650 milyon dolarlık savunma desteği verdiğine dikkat çeken Biden, "Şunu yeniden belirtmek istiyorum ki biz ve askerlerimiz, Rusya ile çatışmaya girmeyeceğiz. Askerlerimiz Ukrayna'da çatışmak için değil, NATO ortaklarımızı korumak adına Avrupa'ya gidiyor." sözlerini kullandı.

Putin'e doğrudan yaptırım seçeneğinin masada olduğunu belirten ABD Başkanı Biden, fakat şu anda bu adımı atmayacaklarını ifade etti.

“İş yapma kabiliyetini sınırlandıracağız”

Yaptırımların hem şimdi hem de önümüzdeki süreçte Rus ekonomisine ciddi maliyetler getireceğine vurgu yapan Biden, “Söz konusu yaptırımları, Rusya üstündeki uzun vadeli etkiyi en üst noktaya çıkarmak, ABD ve ortaklarının sorumluluğundaki etkiyi en aza indirmek adına tasarladık." açıklamasını yaptı.

ABD tarafından şu ana kadar uygulanan yaptırımlar şu şekilde:

  •     Rusya'nın en önemli ve büyük ikinci bankası olarak bilinen VTB'nin de yer aldığı 4 büyük Rus bankasına yaptırım uygulandı.
  •     Rusya'nın sterlin, avro, dolar ve yen ile iş yapma kabiliyetine sınırlama getirildi.
  •     Rus ordusunun büyümesi ve finansmana erişimi engellenecek, Rusya’nın yüksek teknoloji ithalatının yarısından çoğu kesilecek.
  •     Rus aile üyeleri ve elitleri listesine yeni kişiler de eklenecek.

Biden, söz konusu uygulanan yaptırımların ruble üstündeki etkisini gördüklerine vurgu yaparak Rus borsasının ise düşüşe geçtiğini hatırlattı. 

“Swift yaptırımı seçenekler arasında”

Biden, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasının da uygulanması düşünülen yaptırımlar arasında olduğunu belirtirken, bu seçeneğe ilişkin bir karar olmaması ile ilgili soruya, "bunun her zaman masada bir seçenek" olduğunu fakat Avrupa'nın geri kalanının şu anda almak istediği bir pozisyon olmadığını aktardı.

Şu ana kadar açıklanan yaptırımların SWIFT'i aştığını belirten Biden, bunları "ağır yaptırımlar" olarak değerlendirdi.

En ağır yaptırımlar İngiltere’den

Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinden sonra İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rus bankalarını, kuruluşlarını, bireyleri ve şirketlerini hedef alan birtakım ilave yaptırım paketini açıkladı.

Parlamentoda konuşan Johnson, Rusya'ya ilişkin yeni yaptırım kararlarını duyurduğu açıklamasında, bu yaptırımları, “Rusya'ya yönelik en ağır ve en büyük yaptırım paketi" olarak değerlendirdi.

  • Bütün büyük Rus bankaları, 100'den fazla kişi ve şirketi, 5 Rus oligarkı hedef alındı.
  • Bütün büyük Rus bankalarının varlıkları gelecek hafta dondurulacak.
  • Derhal VTB Bank’ın bütün varlıkları dondurulacak.
  • Rus havayolu firması Aeroflot'un faaliyetleri durdurulacak.
Yorumlar (0)