Kamu işçisinin zam pazarlığı: İşverenin teklifi belli oldu

Kamuda 700 binden çok işçinin ödemelerine sağlanacak olan zammın tespit edileceği görüşmelerde işçi ve işveren kesimi, ikramiyenin de içerisinde bulunduğu konularda mutabıklık sağladı. Taban ücret ve yüzdelik zam hususundaki pazarlıklar ise devam ederken, işverenin ilk teklifi belli oldu.

EMEK-SENDİKA 10.04.2023, 12:57 13.04.2023, 12:16
Kamu işçisinin zam pazarlığı: İşverenin teklifi belli oldu

Hastaneler, üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı, kömür işletmeleri, elektrik üretim santralleri, il özel idareleri, Demiryolları, Karayolları ve şeker fabrikalarının da içerisinde bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma sağlayan 700 binden çok işçiyi yakından ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde işleyiş sürdürülüyor.

Bazı konularda mutabıklık sağlandı

Görüşmeler kapsamında işçi tarafını temsil eden HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ ile işvereni temsil gösteren Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) yetkilileri ödemeler konusunda belirli bir düzeye ulaştı.

İkramiyenin de içerisinde bulunduğu konularda mutabıklık sağlayan tarafların, yüzdelik zam ve taban ücret hususunda pazarlığı ise devam ediyor.

İşveren ilk teklifini yaptı

İşçi kesiminin aylık brüt taban ödemesini 15 bin TL’ye çıkarması hususunda ısrarı sürüyorken TÜHİS'in ilk teklifi 11 bin 500 TL seviyesinde gerçekleşti.

İşçi ve işveren kesimi, müzakereler çerçevesinde, kalan maddeleri ele almak üzere TÜHİS'in çatısı altında bu hafta yeniden bir araya gelecek.

İlk altı ay için yüzde 45 talebi

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, 2024-2025 Dönemi Toplu Sözleşme görüşmelerinde işçiler adına belirlediği ortak talepleri açıkladı. Bu talepler içerisinde, aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi ve buna ek olarak tüm ücretlere yüzde 15 refah payının ilave edilmesi yer alıyor. Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinden sonra, birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için ise yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı bulunuyor.

Ayrıca, tüm kamu işçilerine ilave tediye ödemesi yapılması talep ediliyor, bu kapsamda belediye ve il özel idare şirketlerinde çalışanlar da yer alıyor.

Yorumlar (0)