Biden'dan Filistin'e destek gösteri hakkında açıklama

ABD'de üniversitelerde Filistin'e süren destek gösterileri hakkında konuşan ABD Başkanı Joe Biden, “Amerikan halkı sesini duyurur, barışçıl gösteriler bizim geleneklerimizdendir. Ama biz hukuksuz bir devlette değiliz, düzen ayakta kalmalı” ifadelerini kullandı.

DÜNYA 02.05.2024, 23:57 Şeyda Gül
Biden'dan Filistin'e destek gösteri hakkında açıklama

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'de üniversitelerde Filistin'e süren destek gösterileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. ABD’nin iki temel prensibi test edildiğini ifade eden Biden, birincisi ifade özgürlüğü ve insanların seslerini duyurabilmesi için barışçıl şekilde toplanması olduğunu söyledi. İkincisi ise hukukun üstünlüğü olduğunu kaydeden Biden, ikisinin de uygulanması gerektiğini vurguladı. “Biz, insanları susturan otoriter bir devlet değiliz. Amerikan halkı sesini duyurur, barışçıl gösteriler bizim geleneklerimizdendir” diyen Biden, hukuksuz bir devlette olmadıklarını ve düzenin ayakta kalması gerektiğini savundu.

Gösteri hakkı var, ama kaos yaratma hakkı yok

“Açık konuşalım; şiddet içeren gösteriler koruma altında değildir, barışçıl gösteriler koruma altındadır. Kamu malına zarar vermek barışçıl gösteri değildir. Vandallık, izinsiz girişler, camları kırmak, kampüsleri kapatmak ve dersler iptal ettirmek, tehdit etmek, insanların gözünü korkutmak, barışçıl gösteri değildir, bunlar yasaya aykırı” olduğunu aktaran Biden, muhalifliğin demokrasi için önemli olduğunu savundu. Ama muhalefet düzenin bozulmasına neden olmaması gerektiğini dile getiren Biden, gösteri hakkı olduğunu, ama kaos yaratma hakkı olmadığını vurguladı.  İnsanların eğitim hakkı, mezuniyet hakkı, saldırıya uğrama korkusu olmadan kampüste dolaşma hakkı olduğunun altını çizen Biden, ABD’de hiçbir kampüste antisemitizm veya Yahudi öğrencilere şiddet tehdidi olmaması gerektiğini dile getirdi. Biden, “Nefret dili olmamalı, ister antisemitizm, ister İslamofobi, ister Arap-Amerikan veya Filistinli-Amerikan öğrencilere ayrımcılık; ırkçılığa ABD’de yer yok” dedi.

Yorumlar (0)