Zeytinyağı zam furyasından nasibini aldı: 2 katına çıktı

Kuraklık, nedeniyle zeytin üretiminde yaşanan düşüş zeytinyağı fiyatlarına zam olarak yansıdı.

EKONOMİ 18.07.2023, 13:03 19.07.2023, 14:52 Şeyda Gül
Zeytinyağı zam furyasından nasibini aldı: 2 katına çıktı

Dünya genelinde aşrı sıcaklar ve kuraklık, zeytin üretimini etkiledi. Rekoltede yaşanan ciddi düşüş, zeytinyağı fiyatlarına zam olarak yansıdı.

Özellikle güney Avrupa ülkelerini vuran kuraklık, Türkiye’de de etkisini göstermeye başladı. İspanya’da rekoltede yaşanan sert düşüş ithalatı artırdı.

Yılın ilk 6 ayında 27 katına çıktı

Türkiye’den İspanya’ya ihracat yılın ilk 6 ayında 203,9 milyon dolara yani yaklaşık 27 katına çıktı. Geçtiğimiz Nisan ayında 5 Euro civarında olan zeytinyağı fiyatı ise 8 Euro’ya yükselerek rekor seviyeye ulaştı.

Artan fiyatlar Türkiye’ye de sıçradı

Dünyada artan zeytinyağı fiyatları Türkiye'ye de sıçradı. Maliyetlerin yansıtılmasıyla fiyatlar yükselmeye başladı. Zeytinyağında sezon çiftçi için litre başına 70 TL ile başlarken, Temmuz ayının ortasında 175 TL’ye kadar yükseldi. Sektör uzmanlarından alınan bilgiye göre, zeytinyağı fiyatlarında artışlar ise bir süre devam edecek.

İhracat fiyatına göre ucuz kalıyor

Bu fiyatların üreticiyi memnun eden fiyatlar olduğunu aktaran Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, yağını daha önceden satmış olanlar için üzücü bir durum olduğunu söyledi. Ürünlerin yüzde 70'inin satıldığına dikkat çeken Alhat, şuan ki fiyatlardan yağ satanların çok az olduğunu belirtti. Malları ucuz fiyattan ellerinden çıkarmak zorunda kaldıklarını dile getiren Alhat, “Bu sene Türkiye'nin hayatı boyunca gördüğü en yüksek rekolte gelmişti ama gelecek sene için rekolte düşük olacak gibi duruyor. Bu da insanları stres altında bırakıyor” dedi.

İhracatı 7 Euro olan zeytinyağının market raflarında bugün hala 127 liradan 180 TL'ye kadar bulunabildiğini kaydeden Alhat, “200 TL'ye bile markette bulsanız ihracat fiyatına göre yine ucuz kalıyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)