Konut kredisi kullanımı 9 ay içinde 78 milyar TL arttı

Kamu bankaları tarafından düşük faiz ile konut kredisinin sunulmasının etkisiyle konut kredilerinde meydana gelen artış 9 ay içinde 78,4 milyar TL'ye çıktı.

EKONOMİ 04.10.2020, 00:17
Konut kredisi kullanımı 9 ay içinde 78 milyar TL arttı

Konut kredileri için önce devreye kamu bankalarının girmesi, ardından ise özel bankaların da bu hareketin etkisiyle beraber konut kredilerini düşürmesi, vatandaşların bu krediye yönelmesiyle sonuçlandı.

Korona salgınının ciddi bir şekilde etkilendiği sektörlerin başında ise inşaat sektörü geliyor.

Konut kredilerinin düşürülmesinin ardından inşaat sektörü nispeten ivme kazandı ve satışlar arttı denilebilir.

Nisan ve Mayısta konut satışları 43-51 bin adede kadar geriledi

Senenin ilk çeyreğinde ortalama her ay 110 bin konut satılırken, salgının etkisiyle nisan ve mayısta konut satışları 43 bin 51 adede kadar geriledi. İlk 3 ayda ipotekli konut satışlarının aylık ortalaması ise 43 bin seviyesinde olmuştu. Nisan ve mayısta ipotekli konut satış adetleri sırasıyla 17-18 bine kadar geriledi.

Ağustos ve Eylülde konut kredisinde faizler arttı

Ağustos ve eylülde konut kredi faiz oranlarının yukarı yönlü hareketiyle konut kredileri de bir miktar ivme kaybetti. Ağustos ve eylülde konut kredilerinde artış ise sırasıyla 12.5 milyar ve 2.9 milyar olarak ölçüldü.

Yılın 9 aylık süresinde konut kredi bakiyesinde 78.4 milyar lira ile bütün zamanların en yüksek artışı görüldü. Konut kredisi bakiyesi eylül sonu itibarıyla 277 milyar 129 milyon liraya çıktı.

Konut kredisi ikinci çeyrek için 19.9 milyar lira, 3. çeyrek için 46,2 milyar lira artış gösterdi.

Yorumlar (0)