Doğa enerjiye, enerji de paraya dönüştü

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Araban ilçesindeki 300 dönümlük araziye kurduğu Güneş Enerji Sistemi (GES), ile üniversitenin elektrik ihtiyacını karşılıyor ve artan enerjiyi satışını yaparak akademik faaliyetler için kaynak oluşturuyor.

EKONOMİ 02.05.2024, 11:19 02.05.2024, 15:45 Melina Ay
Doğa enerjiye, enerji de paraya dönüştü

Gaziantep Üniversitesi, Araban ilçesinde 300 dönümlük arazi üzerine kurulan GES ile sürdürülebilir ve çevre dostu bir gelecek vizyonunu hayata geçiriyor. Rektör Arif Özaydın liderliğinde başlatılan proje, üniversitenin enerji ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda enerji satışından elde edilen gelirle akademik çalışmalara destek oluyor. Gaziantep Üniversitesi Rektörü Arif Özaydın, Senato üyelerine GES'in yerinde gezdirilerek detaylı bilgi verdi. 

“Yılda 30 milyon kWh elektrik üretiyoruz”

GES'in Gaziantep Üniversitesi için büyük önem taşıdığını vurgulayan Rektör Özaydın, şunları belirtti:

“Enerji ihtiyacımızı karşılamak istiyoruz. Üniversite olarak yılda 30 milyon kWh elektrik üretiyoruz. Bu enerjiyi hastanelerimizden kampüs içindeki alanlara kadar kullanıyoruz. Dışarıdan elektrik almak yerine kendi enerjimizi üretmek için GES'i kurduk. 20 MV'lik bir tesis kurduk ve 40 milyon kWh saat elektrik üretme kapasitesine sahibiz. İhtiyacımız olan 30 milyon kWh saatlik elektriği karşılamanın ötesinde fazladan üretim yapıyoruz ve bu fazla enerjiyi piyasaya sunuyoruz. GES'in çevreye olumlu etkisi büyük. Karbon ayak izini azaltıyoruz ve doğal bir enerji kaynağı olan güneş enerjisini kullanıyoruz. Bu sayede çevreye herhangi bir zarar vermiyoruz, tam tersine doğal çevreye hizmet ediyoruz.”

Üniversitenin elektrik ihtiyacı karşılandı

Proje ile ilgili bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş, “Biz burada inceleme yaptık. Burada 166 dönüm arazi üniversitemize tahsis edilmiş bir arazi vardı. Gördüğünüz üzere taşlık bir araziydi. İçerisine bir tane bile fıstık ağacı dikilemeyecek bir araziydi. 130 dönümde yan tarafta vardı. Bunları da Milli Emlak’tan aldığımızda yaklaşık olarak 20 megavat santrali kurma kabiliyetimiz oluyordu. Ayrıca üniversitemizin tüm birimlerinin tüketmiş olduğu elektrik enerjisi 30 milyon kW saat idi. Bizim amacımız üniversitemizin kullanmış olduğu elektriği karşılayabilecek bir santral kapasitesi olması gerekiyordu. Buna yoğunlaştık. 300 dönüm bunu kurtarıyordu. 300 dönümlük araziyi biz güneş enerjisi santrali kurmak amacıyla tahsis aldık. 2022 yılında çağrı mektubunu aldık. Bu proje herkese hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)