Gram altında hedef fiyat belli oldu

Altın yatırımcılarının odak noktası olan ABD'deki enflasyon rakamları açıklandı ve piyasalar hareketlendi. Altın fiyatlarında geçtiğimiz haftalarda yaşanan sert düşüşün ardından durum tersine döndü. Gram altın için belirlenen ilk hedef seviyesi ne? İşte detaylar…

EKONOMİ 16.05.2024, 09:40 16.05.2024, 13:40 Buse Önder
Gram altında hedef fiyat belli oldu

Altın fiyatlarının iniş çıkışları yatırımcıların dikkatini çekiyor. Nisan ayının ortalarından sonra altın fiyatlarında görülen sert düşüş, geçtiğimiz hafta sona erdi ve piyasalar yeniden yukarı yönlü hareket etti. Ancak, altın fiyatlarının yükselişi için takip edilecek seviyeler merak konusu oldu.

Ekonomist Tuğba Ekin, altın piyasasındaki gelişmeler ve yatırım fırsatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ekin'e göre, ABD'de enflasyon hala hedeflenen yüzde 2 seviyesinin altında seyretti.

“Hazine Bakanı Yellen'ın işsizlik oranının tarihsel olarak düşük seviyelerde olduğunu belirtmesine rağmen enflasyonun düşüş gösterdiği ve ABD ekonomisinin büyümeye devam ettiği bir gerçek” ifadelerini kullanan Ekin,  yılbaşından bu yana enflasyon verilerinin arttığına dikkat çekti.

Enflasyon beklentisi aylık bazda yüzde 0,4

ABD'deki enflasyon beklentilerinin yıllık bazda yüzde 3,4 ve aylık bazda yüzde 0,4 olduğunu belirten Ekin, bu beklentilerin karşılanamamasının ons altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlere neden olduğunu ifade etti.

Ons altında teknik açıdan güçlü direnç seviyelerinin 2.380 - 2.400 dolar arasında olduğunu belirten Ekin, ABD enflasyonundaki artış beklentilerinin ons altının yükselişini desteklediğini vurguladı.

Gram altında ilk hedef

Gram altında ise orta ve uzun vadede yukarı yönlü beklentilerin devam ettiğini belirten Ekin, bazı bankaların dolar beklentilerini 37-40 TL aralığında açıkladığını, ekonomik açıdan olumlu gidişat durumunda ise 35-36 TL'lik beklentilerin olduğunu ifade etti.

Bu bağlamda, gram altının yükselişi için ilk hedefin 2.470 TL olduğunu belirten Ekin, ardından 2.500 TL seviyelerinin görülebileceğini dile getirdi. Geri çekilmelerde ise destek seviyelerinin 2.400 - 2.370 TL aralığında olduğunu belirtti.

Çin önderliğindeki merkez bankalarının altın talebinin devam ettiğini ve bu talebin fiyatları doğrudan etkilediğini söyleyen Ekin, dolayısıyla, gram altın için 2.500 TL'nin uzak bir hedef olmadığını ifade etti.

Hisse senedi piyasası yükseliyor

Altın yatırımında ise Ekin, alternatif olarak altına dayalı fonlar yerine Borsa İstanbul'da işlem gören Darphane'nin Altın Sertifikasına yönelmenin mantıklı olduğunu belirtti.

Ayrıca, hisse senedi piyasasının hem yurt içinde hem de yurt dışında yükselişini sürdürdüğünü belirten Ekin, katılaşan enflasyonla birlikte borsalarda düşüşlerin sınırlı kalmasının beklendiğini ifade etti.

Ekin, portföy dağılımını ise yüzde 25 altın, yüzde 25 hisse senedi, yüzde 30 risksiz vadeli mevduat hesapları ve geri kalan kısmının dövizlerde değerlendirilmesi önerisinde bulundu.

Yorumlar (0)