Cihat Yaycı: 500 yerine 38 milyon dolara delik açıyoruz!

Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, bir sondaj deliği açmanın maliyetinin 500 milyon dolar olduğunu ancak bizim 38 milyon dolara yaptığımızı ifade etti. 

EKONOMİ 25.07.2020, 09:16 25.07.2020, 09:27
Cihat Yaycı: 500 yerine 38 milyon dolara delik açıyoruz!

Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, katıldığı bir programda, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü faaliyetlere ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Yaycı, Türkiye'nin 3 adet sondaj gemisi ile 3 adet sismik araştırma gemisine sahip olduğunu kaydetti. Söz konusu gemilerin şirketlere değil devlete ait olduğunu belirten Yaycı, istediğimiz yerde sondaj ve sismik araştırma gerçekleştirebileceğimizi aktardı.

Bundan 7-8 yıl önce bu gemilere sahip olmadığımıza dikkat çeken Yaycı, hiçbir devletin kendisine ait sondaj veya sismik araştırma gemisinin olmadığını, bunun çok önemli bir şey olduğunu ifade etti.

Yaycı, diğer ülkelerde sondaj veya sismik araştırma gemilerinin devletlere değil şirketlere ait olduğunu belirterek, şirketlerin çıkarılan petrol veya doğalgazdan yüzde 50-60 oranında pay sahibi olduklarını söyledi.

Türkiye devletinin ise ne çıkarılırsa kendisinin aldığını vurgulayan Yaycı, bunun çok enteresan olduğunu kaydetti.

Yaycı, sondaj gemisinin kiralanması halinde bir sondaj deliği açmanın 500 milyon dolara mâl olduğunu ancak Türkiye'nin bunu 38 milyon dolara gerçekleştirdiğini aktararak, bunu çok "önemli" olarak nitelendirdi. 

Yorumlar (0)