Brent petrolde düşüş sürecek mi? İşte son durum…

28 Kasım Pazartesi gününü 83,89 dolar seviyesinde kapatan brent petrol fiyatındaki hareketlilik yakından takip ediliyor. Brent petrol, bugün yeni bir yükseliş ivmesi yakalayarak 85,36 dolara yükseldi. 

EKONOMİ 29.11.2022, 10:42 29.11.2022, 17:24
Brent petrolde düşüş sürecek mi? İşte son durum…

Dün 84,10 dolara kadar çıkan, ardından gün sonuna doğru gerileyerek 83,89 dolara çekilen brent petrol, bugün bir kez daha yükseliş yaşadı. Brent petrol, 29 Kasım 2022 Salı günü sabah saatleri itibarıyla 85,36 bandında seyrediyor. Batı Teksas türü olarak adlandırılan WTI ham petrolün varili ise 78,36 dolardan fiyatlandırılıyor. 

Brent petrol fiyatlarında Çin etkisi

Küresel çaptaki petrol fiyatları, Çin Halk Cumhuriyeti’nde uygulanan ‘sıfır koronavirüs’ politikasına karşı ülke genelinde devam eden protestoların etkisiyle dün 2022 yılının en düşük seviyesine geriledi. Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de, karantina altında tutulan bir apartmanda çıkan yangın sonucu 10 kişi hayatını kaybetti. Bu durum ülke genelinde dev protestoların başlamasına sebep oldu. Kısıtlamalara isyan eden Çin vatandaşları, hayatın bir an önce normale dönmesini talep ediyor. 

Üretim kesintisi beklentileri, fiyatları artırdı

Çin’deki protestolar ekonomik aktiviteye ilişkin tedirginliği beraberinde getirirken, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı ülkede talep belirsizliğini doğurarak petrol fiyatlarında sert düşüşe sebep oldu. Çin’de bu durum yaşanırken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun daha fazla üretim kesintisi yapacağına ilişkin öngörüler fiyatların yeniden yükselişe geçmesine zemin hazırladı. 

“Arz talep dinamikleri gerektirdiğinde daha fazla kesinti yapmaya hazırız”

OPEC+ grubu, piyasa koşullarını ele almak ve üretim miktarını değerlendirmek üzere 4 Aralık'ta bir zirve düzenleyecek. Grup, geçen ayki son toplantısında günlük petrol üretimini kasım ayından itibaren 2 milyon varil kısma kararı almıştı. Geçen hafta konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdülaziz bin Selman, “Arz talep dinamikleri gerektirdiğinde daha fazla kesinti yapmaya hazırız. Süreci yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı. Brent petrolde teknik açıdan 86,13 ile 86,84 dolar aralığı direnç, 85,42 ile 84,71 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0)