Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Yüzde 25 zam sınırı kaldırılacak mı?

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporu sunumunda kira fiyatlarına dair önemli bir değerlendirme yaptı. Peki, bu yıl Temmuz ayında başlayan yüzde 25 zam sınırının kaldırılacak mı? İşte detaylar…

EKONOMİ 15.05.2024, 09:47 Buse Önder
Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Yüzde 25 zam sınırı kaldırılacak mı?

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci enflasyon raporu sunumunda konut fiyatları ile kira piyasasının ilişkisine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Karahan, konut fiyatlarının tüketici enflasyon eğiliminin altında seyrettiğini belirterek, konut fiyatlarındaki değişimin kira enflasyonunu da etkilediğine dikkat çekti. Özellikle konut fiyatlarındaki yavaşlamanın ilerleyen dönemde kira artışını sınırlayabileceğini öngördü.

Yüzde 25 sınırı kalkacak mı?

Son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde ise yüzde 25 zam sınırına yer verilmişti. Karahan, toplantı özetinde "kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan regülasyonun yakın gelecekte yürürlükten kalkacak olmasının kira enflasyonuna etkisi de yakından takip edilecektir" ifadesini kullanmıştı.

Ancak, yüzde 25 sınırının Temmuz ayında kesinlikle kalkıp kalkmayacağı konusunda net bir bilgi bulunmadığını vurgulayan Karahan enflasyonun düşüş eğilimi göstermesiyle birlikte kira sınırlamasına gerek olmayacağını belirtmişti.

Ancak süreç 1 Temmuz 2024'e kadar uzatıldı. Konuyla ilgili uzun süredir devam eden anlaşmazlıklar, arabuluculuk sistemine kadar taşınmıştı.

‘TÜFE oranlarına göre yeniden düzenlenmeli’

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, yüzde 25 sınırının kalkması yönündeki beklentilerini dile getirerek, TÜFE'nin 12 aylık ortalaması üzerinden kiraların 1 Temmuz 2024'te yeniden düzenlenmesini önerdi. Özelmacıklı'ya göre, iş yerlerinde yüzde 25 sınırı bulunmaması, ev kiraları kadar tartışmalara neden olmadı ve bu sınır taraflar arasında uygulanmadı.

Zam sınırının kaldırılmasının sektör açısından faydalı olacağını düşünen Özelmacıklı, özellikle ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarının bazen ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti.

Temmuzdan sonra kira kontratlarında artışın nasıl olacağı konusunda Özelmacıklı, mal sahiplerinin isteyebileceği sınırın TÜFE'nin 12 aylık ortalaması olacağını, ancak tarafların anlaşarak farklı bir tutara da varabileceğini belirtti. Ancak bu konuda süreçlerin uzaması durumunda kira tespit davalarının artabileceğine dikkat çekti.

Kira artışı en az şehir Antalya

Kira fiyatlarının en az arttığı iller arasında yüzde 20 seviyeleri ile Antalya'nın olduğunu belirten Özelmacıklı, bu illerde artışın genel olarak enflasyonun altında kaldığını ifade etti. İstanbul, İzmir ve Ankara'da ise farklı artışlar olduğunu vurguladı. Özellikle Ankara'da enflasyonun üzerinde bir artış gözlemlendiğini belirtti.

İstanbul'da kiraların en çok arttığı ve azaldığı ilçelerde de farklılıklar bulunduğunu belirten Özelmacıklı, Beykoz, Silivri, Maltepe ve Çatalca gibi ilçelerin kira fiyatlarının ortalamanın üstünde arttığı belirtilirken, Zeytinburnu, Başakşehir, Esenyurt ve Bakırköy gibi ilçelerin ortalamanın altında kaldığı ifade etti.

‘Bu yaz tansiyon yükselebilir’

Konut fiyatlarının gerilemesine rağmen kiralık daire fiyatlarının hala yükseldiği ve yaz aylarında evlenecek çiftlerin kira arayışına başladığına dikkat çeken Özelmacıklı, kiralık konut fiyatlarında tansiyonun bu yaz da yükseleceği öngördüğünü vurguladı.

Yorumlar (0)