Türkiye'ye yaptırım kararı çıkmayınca Macron'un yüzü düştü!

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde Türkiye'ye yönelik yaptırım kararının alınmaması en çok Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u üzdü.

DÜNYA 11.12.2020, 17:00 11.12.2020, 17:45
Türkiye'ye yaptırım kararı çıkmayınca Macron'un yüzü düştü!

Merakla beklenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi, 10-11 Aralık'ta gerçekleştirildi. Söz konusu zirvede, Türkiye'ye yönelik muhtemel yaptırımlar ele alındı. Fakat zirveden yaptırım kararı çıkmazken, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile diyaloğa her zaman açık olduğu vurgulandı. 

Yunanistan ile küçük ortağı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Türkiye'ye yönelik silah ambargosu uygulanmasını talep etmişti. Söz konusu ülkeler, Avrupa Birliği (AB) fonlarının askıya alınmasını da istemişti. 

Bu taleplere tahmin edileceği üzere Fransa, Lüksemburg ve Avusturya tarafından destek verildi. 

Almanya ise Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde krize neden olacak sert yaptırımların uygulanmasına karşı çıktı. Türkiye'ye yönelik muhtemel yaptırımlara Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde 22 ülke tarafından karşı çıkıldı. Böylece zirveden Türkiye'ye yönelik herhangi bir yaptırım kararı çıkmadı. Türkiye ile diyalog kurulması gerektiğinin altı çizildi. 

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde, birliğin Türkiye ile diyalog kurmak istediği ifade edildi. 

Zirveden yaptırım yerine diyalog kararı çıkması en çok Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u üzdü. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un yüzünün düştüğü görüldü. 

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin hakkının teslim edilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türkiye'ye vize serbestisi ve gümrük muafiyeti gibi haklar vermesi gerektiğini söylemişti.

Erdoğan, Avrupa Birliği'nde (AB) sağduyu sahibi olan ülkelerin olumlu bir tutum sergilediklerini belirtmiş, böylece Türkiye'ye yönelik kirli oyunların boşa çıkarıldığını aktarmıştı. 

2021 yılının Mart ayında düzenlenecek olan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde yaptırımların tekrar müzakere edilmesi gibi bir beklenti oluştuğunu ifade eden Erdoğan, bu zirveden de herhangi bir yaptırım kararının çıkmasının imkânsız olduğunu söylemişti.

Yorumlar (0)