Trump'tan İran'a: Seni uyarmıyorum, tehdit ediyorum!

ABD Başkanı Donald Trump, açık ve net ifadelerle İran'ı tehdit etti: "(Irak'taki) herhangi bir tesisimizde herhangi bir can kaybından, yaralanmadan veya zarardan tamamen İran sorumlu tutulacaktır. O durumda çok büyük bir bedel ödeyecekler. Bu bir uyarı değil, tehdittir"

DÜNYA 01.01.2020, 09:39
Trump'tan İran'a: Seni uyarmıyorum, tehdit ediyorum!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Irak'taki herhangi bir Amerikan tesisine yapılacak herhangi bir saldırıdan İran'ı sorumlu tutacağının altını çizerek, "O durumda çok büyük bir bedel ödeyecekler. Bu bir uyarı değil, tehdittir." dedi.

ABD'nin Irak ve Suriye'de 5 hedefi vurmasından sonra Haşdi Şabi yanlıları, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği binasına girmişti. ABD Başkanı Donald Trump, Irak'taki son durumla ilgili olarak Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

Amerika'nın Bağdat'taki büyükelçiliğinin güvende olduğunu ve birçok Amerikan askerinin bölgeye nakledildiğini duyuran ABD Başkanı Donald Trump, Irak Cumhurbaşkanı Behrem Salih ile Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi'ye, ABD'nin çağrısına hızlı bir şekilde cevap verdikleri için teşekkür etti.

"Bu bir tehdittir" diyerek tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ı açık bir şekilde hedef alarak, şu ifadeleri kullandı:

"(Irak'taki) herhangi bir tesisimizde herhangi bir can kaybından, yaralanmadan veya zarardan tamamen İran sorumlu tutulacaktır. O durumda çok büyük bir bedel ödeyecekler. Bu bir uyarı değil, tehdittir."

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ayrıca, Irak'ta yaşanan durumun, 2012 senesinde Libya'nın Bingazi şehrindeki Amerikan elçiliğinde yaşanan durumun (*) tam tersi olduğunu savundu.

ABD Başkanı Donald Trump kısa bir süre önce Irak Başbakanı Abdülmehdi ile telefonda görüşmüş ve Amerikan vatandaşlarının ve tesislerinin güvenliğinin sağlanması gerektiğini dile getirmişti.

* Libya'nın Bingazi kentindeki ABD Konsolosluğu’na yönelik saldırı düzenlenmiş, aralarında ABD Büyükelçisi Chris Stevens'ın da bulunduğu dört Amerikan elçilik çalışanı hayatını kaybetmişti.

ABD'nin Hizbullah'a yönelik saldırısı

İran'a yakınlığı ile bilinen Ketaib Hizbullah örgütü Irak'ın Kerkük bölgesindeki koalisyon güçlerine bir saldırı düzenlemiş, saldırı sonucunda bir Amerikan vatandaşı yaşamını yitirirken, 4 Amerikan askerinin yanı sıra 2 Irak askeri de yaralanmıştı.

Bunun üzerine ABD Savunma Bakanlığı, Hizbullah Tugaylarına ait Irak'ta 3 ve Suriye'de 2 olmak üzere toplam 5 hedefi vurduklarını açıklamıştı.

Irak Savunma Bakanlığı ise Ketaib Hizbullah örgütünün, Enbar'daki El-Harş ve Sellum bölgelerindeki iki mevzisine Amerika tarafından üç hava saldırısı yapıldığını açıklamıştı.

Irak Sağlık Bakanlığı, Haşdi Şabi bünyesindeki Hizbullah Tugaylarının Enbar'daki üslerine düzenlenen saldırıda 28 kişinin öldüğünü, 48 kişinin yaralandığını belirtmişti.

Hizbullah Tugayları ya da "Irak Hizbullah'ı" şeklinde tanımlanan İran destekli örgüt, Haşdi Şabi'nin bünyesindeki milis oluşumlardan biri olarak biliniyor.

Yorumlar (0)