ABD bölgedeki dostlarına sarıldı

ABD, 3'ü Irak'ta 2'si Suriye'de olmak üzere 5 hedefi vurması Orta Doğu'yu karıştırdı. ABD hemen bölgedeki kadim dostları olan İsrail, BAE ve Suudi Arabistan'a sarıldı. ABD, bölgeden gördüğü tepkiler üzerine sıkı bir şekilde "Ketaib Hizbullah" diplomasisi yürütüyor. ABD bir anlamda "İran'a karşı birlikteyiz değil mi?" sorusunun teyidini alıyor.

DÜNYA 31.12.2019, 08:49
ABD bölgedeki dostlarına sarıldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'a yakınlığı ile bilinen Ketaib Hizbullah örgütünün Irak'ta koalisyon güçlerine düzenlediği saldırı ve Amerikan ordusunun buna verdiği karşılıkla ilgili olarak İsrail, Suudi Arabistan ve BAE'li liderlerle telefonda görüşerek uluslararası kamuoyuna "yalnız değilim" mesajı verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Amerika Birleşik Devletleri'nin Hizbullah Tugaylarının Irak ve Suriye'deki bazı hedeflerine yönelik saldırıları konusunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Genelkurmay Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile telefonda görüşerek bu 3 ülke ile "yakın iş birliği" mesajı verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Genelkurmay Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile ayrı ayrı telefonda görüştüğünü açıkladı.

Netanyahu ile görüşme!

Buna göre ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinde "İran'ın bölgede yarattığı tehdidi ve Amerika'nın Suriye ve Irak'taki son saldırılarının arka planını" ele aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Amerika Birleşik Devletleri'nin kendi vatandaşlarını ve bölgedeki çıkarlarını korumak için İran karşısında kararlı bir şekilde somut adımlar atmaya devam edeceğini kaydetti.

BAE ile görüşme!

Abu Dabi Veliaht Prensi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Genelkurmay Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile görüşmesinde Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) İran'a karşı verdiği destek için teşekkür eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Amerika Birleşik Devletleri ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin aynı çizgide durduğuna vurgu yaptı ve iş birliğine devam edeceklerinin mesajını verdi.

Suudi Arabistan ile görüşme

Ketaib Hizbullah örgütünün bölgedeki faaliyetlerini ve Amerika'nın Hizbullah unsurlarını hedef alan saldırılarını kapsamlı şekilde ele alan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ise İran'a karşı ortak bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini kaydettiler.

Amerika'nın Hizbullah Tugaylarına yönelik saldırısı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı dün, diplomatlarına yapılan saldırıya misilleme olarak, Hizbullah Tugaylarının, Irak (3) ve Suriye'deki (2) toplam 5 üssüne hava saldırısı gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

Irak Savunma Bakanlığı ise Hizbullah Tugaylarının, Enbar'daki El-Harş ve Sellum bölgelerindeki iki mevzisine Amerika Birleşik Devletleri tarafından üç hava saldırısı yapıldığını açıklamıştı.

Irak Sağlık Bakanlığı, Haşdi Şabi bünyesindeki Hizbullah Tugaylarının Enbar'daki üslerine gerçekleştirilen saldırıda 28 kişinin öldüğünü, 48 kişinin yaralandığını belirtmişti.

Hizbullah Tugayları ya da "Irak Hizbullah'ı" şeklinde tanımlanan İran destekli örgüt, Haşdi Şabi'nin bünyesindeki milis oluşumlardan biri olarak biliniyor.

Yorumlar (0)