ABD Büyükelçiliği'ne saldırı: Ateşe verildi!

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği, Irak'ta bulunan Şii milis gücü Haşdi Şabi destekçileri tarafından işgal edildi. Grup, büyükelçilik binasının duvarını ateşe verdi. 

DÜNYA 31.12.2019, 11:50 31.12.2019, 14:03

Irak'ta bulunan Şii milis gücü Haşdi Şabi destekçileri, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'ni işgal etti.

Reuters haber ajansı, Bağdat Büyükelçisinin ve büyükelçilik çalışanlarının binadan ayrıldığını bildirdi.

Göstericiler, büyükelçilik binasının duvarını da ateşe verdi.

"Kolay atlatılabileceğini düşünmüyorum"

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız,  ABD tarafından düzenlenen saldırılarda 25'in üzerinde Haşdi Şabi milisinin öldüğünü ve ülkenin ilk kez resmî bir açıklamayla Haşdi Şabi unsurlarına yönelik bir saldırıyı üstlendiğini kaydetti. 

Yükselen gerginliğe bakıldığında Amerikalıların gerekli tedbirleri almış olduğunun görüldüğünü söyleyen Yıldız, "Büyükelçilikte şu anda Amerikalı çalışan vardır. Görüntülere bakıldığında büyükelçilik önündeki kalabalık artıyor." dedi.

Yıldız, Irak'ta ekim ayından beri gerginliğin olduğunu belirterek, "Haşdi Şabi gerginliği de üstüne gelmiş oldu. Bunun kolay kolay atlatılabileceğini düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

İşgalden beri Amerikalıların askeri varlığının ülkede sorgulanan bir mesele olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Büyükelçilikte tam bir tahliye yaptıklarını zannetmiyorum." diye konuştu.

ABD karşıtı sloganlar atılıyor

Haşdi Şabi destekçilerinin, ABD yönetiminin önceki gün Hizbullah Tugayları'na gerçekleştirdiği saldırıyı protesto ettikleri bildirildi. Yüzlerce kişinin, Irak Hizbullahı ve Haşdi Şabi bayrakları ile elçilik binasına girmeye çalıştıkları ve ABD karşıtı sloganlar attıkları görüldü. 

Göstericiler binaya girmeye çalışırken, Haşdi Şabi'ye bağlı Bedir Tugayları Komutanı Hadi el-Amiri ile Asayib Ehlilhak Örgütü lideri Kays el-Hazali'nin de elçilik binası önünde olduğu fark edildi. 

Eylem çadırları kuruldu

Şii göstericiler, elçilik binası önünde eylem çadırları kuruldu.

Protestocuların, ayrıca elçilik binasının duvarına "Halk tarafından kapatıldı" yazdıkları görüldü.
 

Yorumlar (0)