ABD bir tabur asker gönderiyor

ABD, Irak'taki büyükelçilik işgali olayları üzerine bölgeye bir tabur asker gönderiyor.

DÜNYA 01.01.2020, 08:40
ABD bir tabur asker gönderiyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Mark Esper, Irak'taki ABD Büyükelçiliğinin işgali olaylarından dolayı bölgeye 82. Hava İndirme Tümeninden bir tabur asker gönderme kararı aldıklarını duyurdu.

Twitter hesabından açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Mark Esper, "Başkomutanın (Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump) talimatı üzerine 82'inci Hava İndirme Tümenine bağlı Acil Müdahale Kuvvetinden bir tabur askerin CENTCOM (Merkez Kuvvetler Komutanlığı) bölgesine gönderilmesi yetkisini verdim. Yaklaşık 750 asker bölgeye derhal intikal edecek ve Acil Müdahale Kuvvetinden ek güçler de önümüzdeki günlerde intikal etmek üzere hazır olacaklar." dedi. 

Sevkiyatın tedbir amaçlı olduğunu belirten Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Mark Esper, "Bu sevkiyat, bugün Bağdat'ta şahit olduğumuz gibi ABD personel ve tesislerine yönelik tehdit seviyesinin artmasına yanıt olarak alınan uygun ve tedbiri bir karardır." ifadelerini kullandı.

Trump: İran'ı uyarmıyorum, tehdit ediyorum!

ABD Başkanı Donald Trump da gün içinde Irak'taki son durumla ilgili olarak Twitter hesabından açıklamalarda bulunarak İran'ı açık bir şekilde tehdit etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump "(Irak'taki) herhangi bir tesisimizde herhangi bir can kaybından, yaralanmadan veya zarardan tamamen İran sorumlu tutulacaktır. O durumda çok büyük bir bedel ödeyecekler. Bu bir uyarı değil, tehdittir." ifadelerini kullanmıştı.

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) ayrıca Şii milis gücü Haşdi Şabi taraftarlarının Irak'ın başkenti Bağdat'ta Amerikan Büyükelçiliğine girme girişimi sonrasında elçiliğe ek kuvvet gönderildiğini kaydederek, Irak hükümetine uluslararası yükümlülüklerini yerine getirip Amerikan misyonunu koruması çağrısı yapmıştı. 

ABD Büyükelçiliği önündeki protestolar

Washington yönetiminin Haşdi Şabi'ye bağlı Ketaib Hizbullah örgütüne düzenlediği saldırıyı protesto etmek isteyen yüzlerce kişi, sabah saatlerinde Irak'ın başkenti Bağdat'taki Amerikan Büyükelçiliği önünde toplanmıştı.

Protestocular, Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'deki Amerikan elçiliğinin kapısını kırmış ve Amerika karşıtı sloganlar atarak elçilik binasına girmişti.

Yorumlar (0)