"Temel ihtiyaçlarımız için 4-5 milyar dolar borç gerekiyor!"

Lübnan'ın yeni Maliye Bakanı Vezni, ülkenin buğday, petrol ve sağlık malzemeleri gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için 4-5 milyar dolar borca ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

DÜNYA 23.01.2020, 14:51
"Temel ihtiyaçlarımız için 4-5 milyar dolar borç gerekiyor!"

Lübnan'n geçtiğimiz gün kurulan yeni hükümetinin Maliye Bakanı Gazi Vezni, ülkenin buğday, petrol ve sağlık malzemeleri gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacak bütçesi olmadığını, bunun için uluslararası bağışçılardan düşük faizli kredilerle 4-5 milyar dolar borç almak zorunda olduklarını açıkladı.

Vezni, "Bu sermaye takviyesi, ülkenin ihtiyaçlarını bir yıllığına karşılayacak" diye konuştu.

Hassan Diab'ın başbakanlık yapacağı Lübnan hükümeti, İran bağlantılı Hizbullah ve müttefikleri tarafından destekleniyor. Diab'dan önce başbakanlık yapan ve Batı ve Körfez ülkeleriyle olan yakınlığıyla bilinen Saad Hariri ve partisi ise kabinenin bir parçası değil.

Hizbullah ve yapılmayan reformlar yüzünden durum zorlaşıyor

Analistler, Hizbullah'ın yeni kabineyle olan ilişkileri yüzünden Lübnan'ın Körfez ülkeleri başta olmak üzere uluslararası destek almasının zor olduğunu söylüyor. Yabancı hükümetler ve uluslararası kuruluşlar, uzun zamandır Lübnan'a sürekli olarak ertelenen ekonomik ve siyasi reformları başlatması gerektiği yönünde baskı uyguluyordu. Kamu kaynaklarının boşa harcanması ve yolsuzluk, Lübnan'ın dünyadaki en fazla dış borca sahip ülkelerden biri olmasına sebep oldu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çarşamba günü yaptığı açıklamada "Sadece elle tutulur, gerçek reformlar yapmaya sahip bir Lübnan hükümeti yatırımcı güvenini geri kazanabilir ve uluslararası desteğin başlamasını sağlayabilir" demişti.

Diab, Perşembe günü çeşitli yabancı temsilcilerle bir araya gelerek yatırım ve düşük faizli kredi için görüşmeler yapacak. Lübnan, Mart ayında ödemesi gereken 1.2 milyar dolarlık Eurobond tahvillerini nasıl karşılayacağını belirlemek zorunda.

Yorumlar (0)