Korkutan uyarı: Depremlerle yaşamaya alışın!

Manisa'da meydana gelen 5,4 büüyklüğündeki deprem sonrası açıklamada bulunan Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "Dünyanın en aktif fay hattı Ege Bölgesi'nde. Bu depremler şaşırtıcı depremler değil. Ege Bölgesi bunlarla yaşamaya alışmalıdır." dedi. 

GÜNDEM 23.01.2020, 14:43
Korkutan uyarı: Depremlerle yaşamaya alışın!

İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, Manisa'nın Akhisar ilçesinde saat 22.22'de meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmede bulundu.

Ege Bölgesi'nde çok sayıda fay hattının bulunduğuna dikkat çeken Altan, "Dünyanın en aktif fay hattı Ege Bölgesi'nde. Bu bölgelerde 5 ve üzerinde depremler beklenir. Artık vatandaşımızı farklı yönlendirmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

"Her an büyük bir deprem olabilir"

Altan, her an büyük bir depremin meydana gelebileceğine dair uyarıda bulundu. 

"Depremlerin yüzde 24'ü Ege'de"

Türkiye'de 1999-2018 yılları arasında 193 tane "5 ve üzeri büyüklüğünde" deprem meydana geldiğini kaydederek, "Bu çok büyük rakam, Japonya'ya yakın rakamlar. Bölgesel olarak incelediğimizde bu depremlerin yüzde 24'ü Ege Bölgesi'nde olmuştur." açıklamasını yaptı. 

Altan, bu depremlerin şaşırtıcı olmadığını belirterek, "Ege Bölgesi bunlarla yaşamaya alışmalıdır." dedi. 

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Altan, "Bundan sonra vatandaşlarımızı rahatlatıcı konuşmamamız lazım. Her yerde her zaman deprem olabilir. Bu 193 depremin yüzde 25'i Doğu Anadolu'da, yüzde 15'i Akdeniz'de, yüzde 15'i Marmara'da olmuştur." diye konuştu. 

"Bağımsız da olsa faylar birbirini tetikleyebilir"

Manisa'daki depremin Ankara'da meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremi tetikleyip tetiklemediğine yönelik soruya Altan, "Zayıf bir olasılık da olsa bağımsız olmasına rağmen faylar birbirini tetikleyebilir. Tetiklemez diye bir şey yok." karşılığını verdi. 

Yorumlar (0)