İsveç Başbakanı Andersson'dan Türkiye yorumu: Çözeceğiz!

NATO'ya üyelik başvurusu sürecini hızlandıran İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Türkiye'nin konuya bakışına ilişkin açıklama yaptı.

DÜNYA 17.05.2022, 18:43 Hakan Öksüz
İsveç Başbakanı Andersson'dan Türkiye yorumu: Çözeceğiz!

Rusya'nın tehdit ettiği İskadinav ülkeleri olan Finlandiya ve İsveç, NATO üyesi olmak için girişimlerini hızlandırdı. NATO'ya üyelik başvuru belgesine imza atan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, süreci başlattı. İsveç'in NATO'ya resmi başvurusunu yarın (çarşamba) yapması bekleniyor.

"Aramızdaki sorunları çözeceğimiz"

Rusya'nın tehditleri nedeniyle NATO üyesi olmak istediklerini kaydeden İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Türkiye'den gelen "veto" sinyaline ilişkin konuştu.

Teröre karşı verdikleri savaşın devam ettiğini kaydeden Başbakan Andersson, "Bir NATO üyesi olan Türkiye ile aramızdaki sorunları çözeceğimize inanıyorum." dedi.

Kremlin yönetimi tehdit etti

NATO'ya üye olması gündeme gelen Ukrayna'ya yönelik işgal girişimi başlatan Rusya, Finlandiya ve İsveç'in de benzer bir girişimde bulunması üzerine sert açıklamalar yapmıştı. Bu ülkelerin NATO'ya üye olmasının Avrupa'daki istikrarı bozacağını bildiren Kremlin yönetimi, "NATO üyeliği onlar için iyi olmaz." mesajını vermişti.

NATO üyesi olan Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in üyeliğine sıcak bakmıyor. Türkiye ile bu konuda görüşme yapmak istediklerini bildiren iki ülkenin dışişleri bakanları, pazartesi günü bir ziyaret gerçekleştireceklerini bildirmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun Türkiye ziyareti hakkında, "Boşuna gelip yorulmasınlar. Finlandiya ve İsveç, teröristlerin sığınağı haline geldi. Teröristleri bize teslim etmeyeceklerini açıkça belirttiler. Bu ülkelerin NATO'ya girmesine sıcak bakmıyoruz." yorumunda bulunmuştu.

Yorumlar (0)