Türk ambargosu İsrail basınında: ‘İsrail için ağır sonuçlar doğuracak’

Tel Aviv'de Türkiye'nin ambargo kararı büyük bir öfkeye neden oldu ve İsrail Dışişleri Bakanı, Türkiye'yi hedef alarak tepki gösterdi. İsrail medyası, Türk boykotunun etkilerinin büyük olacağını kabul ederken, alınan karar dünya basınında da geniş yer buldu.

DÜNYA 05.05.2024, 17:14 Buse Önder
Türk ambargosu İsrail basınında: ‘İsrail için ağır sonuçlar doğuracak’

Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurma kararı, İspanyol basınında geniş yankı uyandırdı. Ticaret Bakanlığı, İsrail hükümetinin Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışına izin verene kadar İsrail ile ilgili tüm ticaret işlemlerini durdurduğunu duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kararın iş dünyasıyla koordineli bir şekilde uygulanacağını belirtti ve amacının Netanyahu yönetimini ateşkese zorlamak olduğunu ifade etti.

Kritik endüstrilerde kriz

İsrail basınına göre, Türkiye'nin bu kararı İsrail'de tam bir sürpriz olarak karşılandı. Bu ambargonun özellikle ithalata dayalı olan İsrail endüstrisini olumsuz etkilediği ve ülkeyi krizle karşı karşıya bıraktığı belirtiliyor.

İsrail'de, Türkiye'nin ambargo kararı sonrasında kendini, özellikle petrol, çimento ve elektrik kabloları üretimi gibi ekonominin işleyişi açısından kritik olan endüstrilerde kriz içinde bulduğu aktarılıyor.

Belli malların fiyatları artacak

Ambargo kararıyla birlikte, ülkeye temel hammadde girişi sağlanamayacak ve başka ithalat kaynakları bulmak zaman alacak.

Anlaşmaların sağlanması halinde bile malların fiyatlarının artması bekleniyor. Bu fiyat artışlarının, zaten artan hayat pahalılığından şikayetçi olan İsrailli tüketicilerin cüzdanlarında da hissedileceği öngörülüyor.

En çok etkilenen sektör inşaat

Türkiye'nin aldığı kararın en çok etkileyeceği sektörlerden biri inşaat sektörü olacak. Türkiye'nin İsrail'e ihracatını sınırlandırmasının ardından inşaat ve sanayi sektörü önemli bir darbe almıştı.

Şimdi ise ticaretin tamamen durdurulması, inşaat sektöründeki faaliyetleri daha da olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. İnşaattaki yavaşlamanın daire arzını azaltması ve müteahhitlerin fiyat artışına gitmesiyle daire fiyatlarının yükselmesi bekleniyor.

Deniz ticaretinde aksama

Nakliye ve kargo sektörü de ticaret durdurma kararından olumsuz etkilenecek. Türkiye'den İsrail'e giden kargonun büyük çoğunluğu deniz yoluyla taşınıyordu. Ancak ticaretin durmasıyla birlikte bu sektör ciddi bir darbe alacak ve teslimat süreleri uzayacak.

Enerji sektörü etkilenecek mi?

Havacılık sektörü de etkilenecek sektörler arasında yer alıyor. Türkiye'nin İsrail'e hava kargosunun dördüncü büyük ithalatçısı olduğu belirtiliyor. Ancak Türkiye ile İsrail arasında karşılıklı uçuşlar durma noktasına geldiği için havacılık sektörü de olumsuz etkilenecek.

Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkilerini sonlandırma kararının, önemli petrol tedarikçilerinden biri olan Azerbaycan'dan Türkiye'nin İsrail pazarına petrol transferini durdurup durdurmayacağı merak ediliyor. Bu durumun, İsrail'in enerji piyasasında önemli değişikliklere yol açabileceği düşünülüyor.

Ulaşım sektörü etkilenecek

Ticaretin durdurulması otomobil ve ulaşım sektörünü de olumsuz etkileyecek. Türkiye'den İsrail'e yapılan otomobil ithalatının sona ermesi, bu sektördeki oyuncuları ve tüketicileri olumsuz etkileyecek. Büyük otomobil üreticileri Türkiye'den İsrail'e birçok popüler otomobili ihraç ediyordu ve bu durum artık sona erdi.

Otomobil ithalatında yaşanan daralmanın yanı sıra, turistlerin seyahatlerindeki kısıtlamalar da ulaşım sektörünü olumsuz etkileyecek.

Yorumlar (0)