İran’daki olaylarda ölen sayısı 208’i aştı iddiaları!

Uluslararası Af Örgütü, İran’daki protesto gösterileriyle büyüyen olaylarda ölü sayısının 208’i aştığını iddia ediyor. Örgütün dayanağı ise ikinci dereceden kaynaklar...

DÜNYA 03.12.2019, 00:29
İran’daki olaylarda ölen sayısı 208’i aştı iddiaları!

Uluslar arası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunma Direktörü Philip Luther, olayların sorumlularına hesap sorulması için uluslararası mecralardan yardım çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İran’da sübvanse edilen benzin litre fiyatına getirilen tersine tarifeli zamlar nedeniyle İran genelinde patlak veren protesto gösterileri sırasında 208’den fazla kişi hayatını kaybettiği iddia ediliyor.

“Sorumlulara hesap sorulmasını sağlamak için uluslararası toplumu yardıma çağırıyoruz”

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunma Direktörü Philip Luther, İran otoritelerinin aldığı tavrın karşısında durarak, ölümlerden sorumlu kişilerden hesap sorulması gerektiğini, "İranlı yetkililerin daha önceki yasa dışı cinayetler ve protestoculara karşı keyfi güç kullanımıyla ilgili bağımsız, tarafsız ve etkili soruşturmalar yapmakta isteksiz olduklarını göstermeleri sebebiyle, sorumlulara hesap sorulmasını sağlamak için uluslararası toplumu yardıma çağırıyoruz" sözleriyle kaydetti.

Luther, aynı zamanda “Bu şoke edici ölü sayısı İranlı yetkililerin insan hayatına utanç verici saygısızlığını ortaya koyuyor" sözleriyle İran yetkililerini suçlayıcı ve kınayıcı ifadeler kullandı.

Luther’in açıklamalarında, en fazla ölü sayısının Tahran eyaletine bağlı Şehriyar kentinde olduğu da yer alıyor.

Luther’in dayanağı ikincil kaynaklar!

Luther açıklamalarını, “teyit edildiği” iddia edilen video görüntülerine ve görgü tanıkları olduğu iddia edilen kişilere dayandırıyor. Bu dayanaklar ise ülke dışındaki aktivistler tarafından “güvenilir bilgi” olarak addediliyor. Aslında, İran yetkilileri ülkede büyüyen protestoların ülke dışındaki aktivistler tarafından manipüle edildiğini açıkladı ve dışarıyla bağlantıyı kesti.

İran yetkilileri yalanlıyor!

İran İçişleri Bakan Yardımcısı Cemal Örf, Cumartesi günü verdiği demeçte, Uluslararası Af Örgütü’nün protesto gösterilerindeki ölü sayısına ilişkin açıklamalarının yanlış olduğunu iddia etmiş ve yaşamını yitirenlerin sayısının ilgili savcılık tarafından açıklanacağını bildirmişti.

Yorumlar (0)