ABD, ezdiği halkın yanında!

ABD, hasmane tutum beslediği ülkelerdeki gösterileri destekleyerek kargaşaları artırmak ve ülkeleri sıkıntıya sokmak istiyor. Bolivya'da Evo Morales'e darbeyi destekleyen ve Hong Kong'daki gösterileri destekleme tasarısı hazırlayan ABD, İran'daki gösterileri de desteklediğini açıkladı. Bugün İran halkının yanında olduğunu açıklayan Amerika, ağır ekonomik yaptırımlarla İran halkını bizzat kendisi sıkıntıya sokmuştu.

DÜNYA 21.11.2019, 11:42
ABD, ezdiği halkın yanında!

ABD nifak tohumları ekmeye devam ediyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, "Birleşik Devletler'in mesajı açık: Amerikan halkı İran halkının yanındadır" ifadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Mike Pence, Washington'un, Tahran'ın benzin zammı sonrası İran genelinde başlayan ve ölümlere yol açan gösterilere destek verdiğini duyurdu. İran'da 1979'daki devrimden bu yana bu kadar ağır ekonomik zorluk yaşamamıştı. Ekonomik krizin en büyük sebebi ise, bugün protestolara destek verdiğini ve İran halkının yanında olduğunu açıklayan Amerika'nın İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımlar.

Tahran yönetimi "iç işlerine müdahale" sayıyor

Tahran yönetiminin, Washington'un İran'daki gösterilere destek mesajlarını "iç işlerine müdahale" sayarak Amerika'ya protesto notası iletmişti.

Protesto notasının ardından bu kez de Amerika Başkan Yardımcısı Mike Pence, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İran'daki protesto gösterilerine Birleşik Devletler olarak destek verdiklerini duyurdu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Twitter'daki mesajında şöyle dedi:

"İranlılar protestolar için sokağa çıkarken Tahran'daki Ayetullahlar şiddet kullanmaya ve kendi halkını ezmeye devam ediyor. Birleşik Devletler'in mesajı açıktır: Amerikan halkı İran halkının yanındadır."

USS Abraham Lincoln, Basra Körfezi'ne hareket etti!

Diğer taraftan Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, Amerika Birleşik Devletleri'nin uçak gemisi USS Abraham Lincoln, Beyaz Saray'ın talimatıyla 6 ay sonra ilk kez Basra Körfezi'ne hareket ederek zaten sıcak olan bölgeyi daha da tehlikeli hâle getirdi.

Tahran yönetiminin benzin zammı kararı protestolara neden oldu

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ağır ekonomik yaptırımlarının da etkisiyle ekonomik açıdan zor günler geçiren İran halkı, 15 Kasım Cuma günü benzine üç kat zam yapıldığının duyurulumsanıdan sonra İran'ın birçok kentinde protesto gösterilerine başladı. Bugün İran halkının ekonomik sıkıntılarının temelinde "İran halkının yanında olduklarını" açıklayan Amerika bulunuyor.

Protesto gösterileri esnasında birçok şehirde kamu binaları tahrip edilirken Tahran yönetimi, gösterilerin büyümesi üzerine cumartesi günü İran genelinde internet erişimini kapattı.

Ölen güvenlik görevlisi sayısı, şiddet kullanılmadığını gösteriyor!

Tahran yönetimi şu ana kadar çıkan olaylar sonucu 6 güvenlik görevlisinin ve 1 göstericinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ölen güvenlik görevlisi sayısının ölen protestocu sayısından çok daha fazla olmasının nedeni olarak da "Amerika'nın iddia ettiğinin aksine, göstericilere karşı şiddet kullanmaması" gösterildi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Twitter'daki mesajında, "İranlılar protestolar için sokağa çıkarken Tahran'daki Ayetullahlar şiddet kullanmaya ve kendi halkını ezmeye devam ediyor. Birleşik Devletler'in mesajı açıktır: Amerikan halkı İran halkının yanındadır." ifadelerini kullanmıştı.

Protesto gösterileriyle ilgili gözaltına alınan kişi sayısı da bini geçmiş durumda. Uluslararası Af Örgütü ise 21 kentte en az 106 kişinin hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Tahran yönetimi, protesto gösterilerinin İran dışından organize edildiğini savunuyor. Aynı şekilde Rusya da, İran'daki gösterilerin dışarıdan organize edildiğini düşünüyor.

Mike Pompeo destek verince İran protesto notası vermişti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin ekonomik yaptırımları sonrası Tahran'ın aldığı kararla İran'da benzin zammı yapılması sonrası başlayan protestolara ilişkin sosyal medya hesabından, "ABD sizi duyuyor. ABD sizi destekliyor. ABD sizin yanınızda." mesajını paylaşmıştı.

Washington'dan gelen açıklamaları "iç işlerine müdahale" olarak kabul eden Tahran yönetimi, dün Amerika'nın İran'daki diplomatik görevlerini yürüten İsviçre'nin Tahran Büyükelçisi Markus Leitner'ı Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

Yorumlar (0)