İngiliz basını, Putin’in Zelenskiy için 400 suikastçı tuttuğunu duyurdu

Rusya-Ukrayna savaşı, çapını genişleterek sürerken küresel basın pek çok iddiayı art arda haberlerde yayınlamaya devam ediyor. Bu kez İngiliz basınından aktarılan habere göre Putin, Zelenskiy ve yakınındakilerin öldürülmesi için 400’den fazla suikastçıyı görevlendirdi. İngiliz basını bu haberi vermekle kalmadı aynı zamanda paralı özel timlerin Kiev’de bulunduğunu ve ne zaman ülkeye giriş yaptıklarını da aktardı.

DÜNYA 28.02.2022, 16:38 28.02.2022, 17:25
İngiliz basını, Putin’in Zelenskiy için 400 suikastçı tuttuğunu duyurdu

Rusya’nın Ukrayna üzerindeki saldırıları artarak devam ederken havadan ve karadan saldıran Rus askerleri, Zelenskiy ve ekibine hızlı adımlarla ilerliyor. Kremlin’den daha önce ifade edildiği üzere Rusya, Ukrayna yönetimine tamamen karşıt idi. Bu hükümetin ABD tarafından Ukrayna başına geçirildiğini ve bu sebeple gönderilmesi gerektiğini iddia ediyordu. Kiev hükümetinin düşmesi için Ukrayna ordusuna çağrıda bulunan Putin, hedeflerini de açıkça göstermişti. 23 Şubat sabahında başlayan baskınla birlikte küresel basında gerek Ukrayna gerekse Rusya için çeşitli iddialar art arda yayınlanırken bu kez de İngiliz basını, şaşkına uğratan bir haber yayınladı. 

Suriye’de ünlenen Wagner grubu bu kez Kiev’de

Suriye savaşının patlak verdiği dönemde Şam ve çevresine konuşlanarak hem bölgedeki para akışını kontrol eden hem de “yok etmek” istedikleri Suriyeli liderlere karşı suikast düzenleyen ünlü paralı asker grubu Wagner, İngiltere’nin iddialarına göre bu kez Kiev’de bulunuyor. Zelenskiy ve yakın çevresindeki siyasileri öldürmek için şehirde bulunan ekibin 400 kişiden fazla olduğu ifade ediliyor.



Zelenskiy dahil 24 kişiyi öldürmek için sahadalar

Wagner grubunun, Zelenskiy dahil 24 hükümet yetkilisini öldürmek için sahada bulunduğu ve Kiev başta olmak üzere tüm Ukrayna yönetimini ele geçirmek için Ukrayna’da olduğu aktarıldı. İngiliz basını bu iddia ile de kalmayarak Wagner’in başında “Putin’in şefi” olarak bilinen oligark Yengeny Prigozhin’n de var olduğunu ifade etti. Bu yüksek eğitimli ajanların, 23 Şubat’tan 5 hafta önce Kiev’e uçtuğu ve burada, Putin’den gelecek onayı bekledikleri kaydedildi.

4 bin paralı asker Ukrayna’ya konuşlandı

İngiliz kaynaklarından aktarılan habere göre Wagner grubuna mensup en az 2 bin, en fazla 4 bin kişi ocak ve şubat aylarında Ukrayna’nın yolunu tuttu. Buraya turist, iş insanı, öğrenci gibi farklı misyonlarla gelen ajanlar, uzun süredir uykuda bulunuyordu. Haftalar boyunca Zelenskiy ve beraberindeki 23 kişiyi yakından izleyen paralı askerlerin uyanışı ise Putin’in 23 Şubat gecesinde verdiği emirle gerçekleşti.



Ajanların bir kısmı Donbas’tan sorumlu

İngiliz basınından aktarılan bir diğer bilgiye göre ise Putin’in Wagner ordusunun bir kısmı, Donbas’taki Luhansk ve Donetsk bölgelerinden sorumlu. İngiliz haberinde de hatırlatıldığı üzere Rusya-Ukrayna savaşı, Rus askerlerinin Belarus üzerinden Donbas’a girmesiyle başlamıştı. Burada halihazırda Rusların kendilerini kontrol etmesini isteyen halk, Rus tankları ile askerlerinin geçişini coşkuyla kutlamış ve onlara katılarak Ukrayna vatandaşlarına karşı savaşmaya başlamıştı. Wagner isimli bu grup içerisinde yer alan 400 kişi ise Belarus’tan Kiev’e gelen ve tek amaçları 24 kişiyi öldürmek olan grup. Grubun, Zelenskiy ve yandaşlarını cep telefonları aracılığıyla takip ettiği; bu sayede ne zaman nerede olduklarını kesin olarak bildiği kaydedildi.

Barış görüşmelerinde frene basıldı

Tek amacının Ukrayna hükümetini düşürmek olduğunu ifade eden Putin hakkında İngiliz basınında farklı bir iddia daha ortaya atıldı. Yeni iddiaya göre Putin ve Zelenskiy’nin şu saatlerde Belarus’ta gerçekleştirdiği müzakerelerden hemen önce Wagner grubunun freni çekildi. Barış görüşmelerinden herhangi bir sonuç çıkmaması durumunda ajanların görevlerine kaldıkları yerden devam edeceği duyuruldu. Kremlin ile Kiev’den ise konuyla ilgili bilgi aktarımı yapılmadı.

Yorumlar (0)