NATO ve AB, Ukrayna için seferber: Milyonlarca euroluk yardım!

NATO cephesinden yayınlanan yazılı açıklamada, NATO üyelerinin, Rusya’nın saldırılarına karşı direnen Ukrayna’ya maddi, insani ve silah yardım desteğini artıracakları bildirildi. Öte yandan Avrupa Birliği ise Ukrayna'ya silah yardımında bulunacaklarını açıkladı.

GÜNDEM 28.02.2022, 10:51 28.02.2022, 10:56
NATO ve AB, Ukrayna için seferber: Milyonlarca euroluk yardım!

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırıları 4’üncü gününde de devam ediyor.

“NATO, Ukrayna’ya desteğini artırıyor”

NATO’dan gelen yazılı açıklamada, “NATO üyeleri, geniş çaplı Rus işgaline karşı savunmaya ve direnmeye devam eden Ukrayna'ya pratik ve siyasi destek vermeye devam ediyor. Binlerce tanksavar, silah, mühimmat ve yüzlerce savunma füzesi stoğu Ukrayna'ya gönderiliyor. Ayrıca müttefikler, Ukrayna’ya yardım etmek için tıbbi malzeme de başta olmak üzere milyonlarca euroluk insani ve mali yardım sağlıyor” sözlerine yer verildi. 

Açıklamada, Kanada, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Estonya, Almanya, Letonya, Yunanistan, Litvanya, Polonya, Hollanda, Portekiz, Slovakya, Romanya, Slovenya, Birleşik Krallık ve ABD’nin halihazırda önemli oranda askeri sevkiyatı Ukrayna’ya yaptığı belirtilerek, Ukrayna’nın NATO müttefiklerinden uçaksavar ve Javelin füzeleri de başta olmak üzere kritik silahların dışında milyonlarca avroluk maddi yardım aldığı kaydedildi.

Ayrıca, “Arnavutluk, Hırvatistan, Bulgaristan, Danimarka, İzlanda, Macaristan, Kuzey Makedonya, Polonya, Norveç, Portekiz, Slovakya, Romanya, İspanya, Slovenya, Birleşik Krallık ve ABD insani yardım teklifinde bulunuyor ya da sınırlarını açıyor. Romanya, Polonya ve Hırvatistan, Ukraynalı mültecileri ağırlıyor” sözleri kullanıldı. 

“BM Şartı'nda nefsi müdafaa bir haktır” 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, konuya ilişkin açıklamasında, “Müttefiklerin ilave askeri teçhizat, insani ve mali yardımla Ukrayna'ya destek vermek için harekete geçmesini memnuniyetle karşılıyorum. BM Şartı'nda nefsi müdafaa bir haktır ve Ukrayna'nın bu hakkı korumasına müttefikler yardım etmektedir. Bu, NATO'nun Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine tam olarak desteğinin açık mesajını veriyor” değerlendirmesini yaptı.

Avrupa Birliği’nden Ukrayna’ya silah yardımı

Rusya-Ukrayna krizini ve Rusya’ya yönelik yaptırımları görüşmek için toplanan Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları toplantısından sonra açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, AB’nin Ukrayna’ya silah yardımında bulunacağını duyurdu. 

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali kesintisiz sürerken Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Ukrayna-Rusya krizi ve Rusya’ya yönelik yaptırımları görüşmek için video konferans yoluyla bir araya geldi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, söz konusu toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya silah yardımında bulunacağını bildirdi. Bu, AB tarihinde ilk defa 3’üncü bir ülkeye silah yardımı anlamına geliyor. AB Dışişleri Bakanları Konseyine yönelik bilgiler aktaran Borrell, "Bir hafta içinde 4. AB Dışişleri Bakanları toplantısından sonra herkes tarihi bir dönemden geçtiğimizin farkında. Bu dönem 2 sebep yüzünden tarihi olarak değerlendirilebilir. İlki, 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk defa bir ülke, uluslararası hukuku çiğneyerek egemen bir devleti işgal etti. Aynı şekilde AB devletleri beraber hareket etti, bu kriz sürecinde daha önce AB’nin ilerlediği gibi ilerledik" açıklamasını yaptı. 

“Savaş tekrar sınırlarımızda”

Borrell, sözlerine şöyle devam etti:

”Avrupa için yeni bir sayfa çevrildi. Savaş tekrar sınırlarımızda. Avrupa Birliği gece gündüz çalışarak, komşusuna destek verme kapasitesini gösterdi. Acil bir biçimde, Rusya’nın işgal ettiği komşumuza yardım gönderebiliyoruz. Yarından itibaren Avrupa Merkez Bankası (ECB) işini yapacak. Bugün yapılan toplantı gayrı resmiydi ancak durumu değerlendirdik ve Ukrayna ordusuna yeni destek sunmayı konuşup kabul ettik. Ukrayna’ya yardım için orduya silah yardımında bulunacağız. Ukrayna Rusya’yı mağlup edene kadar yardım etmeye devam edeceğiz. Bu söz konusu yardımlar, 450 milyon euroya denk geliyor. Yakıt ve öteki yardımlar da gönderilecek. Bu konuda ilk defa bir yardım yapıyoruz. Bu desteğin merkezi Polonya oldu. Ukrayna ordusuna kara yoluyla askeri yardımlar ulaştırılacak" 

“Yaptırımlar yarın netleşecek”

Rusya’ya yönelik yaptırımlarla ilgili de değerlendirmeler yapan Borrell, "Yarın COREPER toplantısında ayrıntılar netleşecek, listeler yayınlanacak. Rus politik sisteminde yer alıp, askeri ve propaganda girişimlere katılanları içerecek. Bunun haricinde Rus uçaklarına AB hava sahasını kapattık. Bir tek Rus uçağı AB sahasından uçamayacak. Komisyon Başkanı Ursula Leyen’in açıkladığı gibi, Konsey’in onay verdiği yaptırımlarda bazı ayrıntılar oluşacak. SWIFT sisteminden Rus bankalarını çıkarıyoruz. Bu anlamda yeterli görüş birliği henüz yok, görüşmelerimiz sürüyor. Tek başımıza bu kararı alamayız. Rus Merkez Bankası'nın rezervlerinin yarısına denk düşen bir miktar G7 ülkelerinde yer alıyor. Bu fonlar dondurulacak ve Rus ekonomisi üzerinde ağır bir etkisi olacak. Diğer ortaklarımızla bu kararı aldık. Rusya bu tavrının bedelini ağır ödeyecek. Putin’e destek veren ve bundan yararlanan herkes bunu ödeyecek" şeklinde konuştu.

“AB’nin diplomatik çabaları sürüyor”

Rusya’nın uluslararası alanda cezalandırılması ve uluslararası alandan dışlanması konusunda diplomatik girişimlerin devam ettiğini kaydeden Borrell, "Bakanlar diplomatik çabalar gösteriyor.  Hiç kimse BMGK nezdinde Rusya’ya destekle vermedi. Uluslararası toplumdan Rusya’nın izolasyonunu sağlayacağız. Çarşamba günkü oylamada da Rusya’nın dışlanması adına elimizden gelen her şeyi yapacağız. Pazartesi günü Cenevre İnsan Hakları divanında önemli oturumlar gerçekleştirilecek" sözlerine yer verdi. 

“Sputnik ve Russia Today yasaklandı”

Avrupa’da manipülasyon ve yalan haberle mücadele etmeye de devam ettiklerine dikkat çeken Josep Borrell, “Avrupa Birliği olarak insani yardım sitemini uygulamaya aldık. Yardımlarımızı, ihtiyaç sahiplerine göndermeye başladık. Ukrayna’dan ayrılanlar göçmen değil sığınmacıdır. İltica hakkı isteyecekler. Yakın bir şekilde bu trajediyle ilgileniyoruz. Bilgi konusunda da yalan haberlerle mücadele etmeye devam ediyoruz. Rus devleti savaş propagandası yapıyor. Putin yeni toprak var almak istiyor fakat zihinleri de kandırmak istiyor. Sputnik ve Russia Today yayın organlarının Avrupa’da yayınlarını yasakladık. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra AB, barış için ortaya çıktı. AB bir barış projesidir. Biz barış için mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Ukrayna’ya yönelik silah yardımı hakkında daha fazla ayrıntı verilmesini isteyen bir soruya yanıt veren Borrell, "Ukrayna uçaklara ihtiyacı olduğunu aktardı. Bazı üye devletlerimiz, bu uçaklardan verebileceğini bildirdi. AB üye devletlerinin Ukrayna’ya hava sahası şu an açık durumdadır. Bir savaşa gerekli teçhizatın sağlanmasından söz ediyoruz. Avrupa Birliği olarak kararlaştırdığımız bu yardımlara, devletlerin desteklerini de eklediğimiz zaman ciddi bir yardım yaptığımız görülüyor” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)