Rusya Merkez Bankası faizleri 10,5 puan artırdı

Son dönemde Ukrayna’da yaşanan gerilim nedeniyle birçok yaptırıma maruz kalan Rusya, politika faizini yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye yükseltti.

GÜNDEM 28.02.2022, 11:09 01.03.2022, 09:08
Rusya Merkez Bankası faizleri 10,5 puan artırdı

Son dönemde Ukrayna’da yaşanan gerilim ülkelerin ekonomisini de etkilemeye devam ediyor. Bu sabah saatlerinde Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada politika faizinin 1050 baz puan artırılarak yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye yükseltildiği açıklandı. Banka tarafından yapılan açıklamada ayrıca Rus piyasasında yaşanacak olası sorunların altı çizildi.

Pandemi döneminde düşürülmüştü

Paylaşılan açıklamada vatandaşlarının birikimlerinin değer kaybı yaşamaması ve mali ve fiyat istikrarının sağlanabilmesi amacıyla faiz yükseltme kararının alındığı açıklandı. Rusya’da salgın dönemi boyunca uygulanan politika faizi yüzde 4,25’lere kadar gerilerken geçtiğimiz yılın mart ayından itibaren ise faizler kademeli olarak artarak yüzde 9,5’e kadar çıkmıştı.

Yaptırım kararlarından sonra yüzde 30 değer kaybı yaşandı

Bu faiz artırımı kararının son dönemde alınan yaptırım kararları ile de ilişkisi bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde alınan kararlarla birlikte Rus bankaların uluslararası para transfer işlemlerini mümkün kılan SWIFT sisteminden çıkarılmış ve Rusya Merkez Bankası’na ait rezervlerin erişimi engellenecekti. Bu yaptırım kararlarının alınmasının ardından Rus parası yaklaşık yüzde 30 değer kaybetti.

Yaptırımlara yönelik kararlar alınıyor

Rus yönetimi yapılan bu yaptırımların etkisini azaltabilmek amacıyla faiz oranlarını artırma kararı aldı. Bunun yanı sıra yabancı yatırımcıların da Rus varlıklarını satmasına yönelik işlemler engellendi. Hisse senedinin borsaya işlem süresi de bir saat gecikmeli olarak işleme alınıyor. Öte yandan altın ve döviz talebini durdurmak adına bazı sınırlamalarının da yakın bir dönemde olacağı belirtiliyor.

Yorumlar (0)