12 yıl sonra ilk ziyaret: Cumhurbaşkanı Irak’a gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra yarın Irak'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

SİYASET 21.04.2024, 16:15 Buse Önder
12 yıl sonra ilk ziyaret: Cumhurbaşkanı Irak’a gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra ilk kez Irak'ı ziyaret edecek. Irak ziyaretinin ilk durağı Başkent Bağdat olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iraklı mevkidaşı Abdüllatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek. İki ülke arasında, güvenlikten, enerjiye, ticaretten, su kullanımına, ulaştırmadan, sağlığa kadar pek çok alanı içeren bir stratejik çerçeve anlaşması imzalanacak.

Ayrıca, iki ülke kabine üyeleri arasında karşılıklı olarak 30'a yakın anlaşmaya imza atılacak. Bu anlaşmaların takibi için bakanlıklar arasında çalışma komiteleri oluşturulacak.

Terörle mücadele masada

Ziyaretin en önemli başlıklarından biri terörle mücadele olacak. PKK ile mücadele ve sınır güvenliği konularında işbirliği alanları ele alınacak. Terörle mücadelede eş güdüm ve doğrudan iletişimin sağlanabilmesi için Ortak Harekat Merkezi kurulacak, sınır güvenliği konusunda Irak Güvenlik Güçlerine teknik destek verilecek ve istihbarat paylaşımı yapılacak.

Mart ayında düzenlenen Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesi'nde PKK'nın yasadışı bir örgüt olarak kabul edilmesinin ardından, Ankara'nın bu ziyarette de terör örgütü olarak nitelendirilmesi beklentisi bulunuyor.

İki ülke arası ticaret

Bağdat ziyaretinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasına dönük adımlar ele alınacak. Kalkınma Yolu Projesi bu kapsamda en önemli ticari gündem maddesi olacak. Ayrıca, Ovaköy sınır kapısının açılmasına dair müzakerelerin son durumu değerlendirilecek ve 10 yıldan bu yana kapalı olan Irak-Türkiye petrol boru hattının yeniden faaliyete geçmesi için yapılan çalışmaların son durumu ele alınacak.

Erdoğan'ın Bağdat temaslarının ardından Erbil'e geçecek. Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ile bir görüşme gerçekleştirecek olan Erdoğan, ayrıca Irak Türkmen Cephesi yetkilileri ve Türkmen toplumunun önde gelen isimleriyle de bir araya gelecek.

Yorumlar (0)