Ukrayna-Rusya görüşmeleri: Ateşkes ikinci tura kaldı

Rusya’nın Ukrayna saldırılarının 5. gününde müzakarenin çift yönlü kabul edilmesinin ardından günün yaşanan gelişmelerin özeti haberimizde…

DÜNYA 28.02.2022, 01:05 01.03.2022, 02:07
Ukrayna-Rusya görüşmeleri: Ateşkes ikinci tura kaldı

Rusya’nın Ukrayna saldırılarında 5. güne girildi. Dün Rusya’nın müzakere yönlü çağrısına Ukrayna’dan olumlu yanıt gelmiş ve görüşmelerin Ukrayna-Belarus sınırında heyetlerarası gerçekleşeceği kaydedilmişti.

İşte yeni günde Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan tüm gelişmeler…

01.05
- Zelenskiy: Rusya ile yaptığımız müzakerelerde henüz istediğimiz neticeyi alabilmiş değiliz. 

00.30 - Erdoğan, Belarus lideri Lukaşenko ile Ukrayna'daki son durumu görüştü.

00.16 - Beyaz Saray Sözcüsü, ABD'nin Ukrayna hava sahasında 'uçuşa yasak bölge' oluşturmanın Rusya ile direkt olarak çatışmaya girmek manasına geleceğini ve böyle bir eylemi de planlamadıklarını duyurdu.

00.15 - Kanada, Rusya'dan petrol ithal etmeyi yasaklamaya hazırlanıyor.

23.55 - Elon Musk’ın gönderdiği Starlink ekipmanları Ukrayna’ya ulaştı.

23.33 - Sırbistan: Ülkeyi terk etmek mecburiyetinde kalan Ukraynalıları kabul etmeye hazırız. 

Pentagon: Montrö'nün nasıl uygulanacağına Türkiye karar verir

23.05 -
Pentagon: Montrö'nün nasıl uygulanacağına yönelik kararı Türkiye verir.

23.00 - ABD’li Senatör Marco Rubio: Türk SİHA'ları Rusya'nın ikmal hatlarına çok büyük zararlar verdi.

22.58 - Moskova Borsası, 1 Mart tarihinde de işlemlere kapalı olacak.

22.49 -  Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, BM misyonundaki 12 Rus temsilcinin ABD'den sınır dışı edildiğini duyurdu.

22.05 - Çavuşoğlu: Montrö hükümleri uygulanıyor. 

21.26 - Avrupa Birliği Komisyonu tarafından Moldova ve Ukrayna'nın en kısa zamanda Avrupa elektrik şebekesine dahil olacağı bildirildi.

21.24 - Ukrayna Savunma Bakanlığı: Silahlarını bırakan Rus askerlerine para verilecek. 

20.14 - Ukrayna: Rusya, Interpol'den çıkarılsın.

19.59 -  İsviçre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sebebiyle yaptırım uygulayacağını duyurdu.

Müzakereden sonuç çıkmadı

19.19 - Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin Rusya ve Ukrayna heyetlerinin Belarus hududundaki görüşmesi sona erdi. Heyetler, ateşkesin tesisi için yakın zamanda, ikinci tur müzakerelerin gerçekleştirilmesi hususunda anlaştı.

19.02 - Zelenskiy, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılım başvuru belgesine imza attı.

19.00 - İngiltere, Rusya'ya ait gemilerin limanlarına ulaşımını yasaklama yönünde karar aldı. 

18.58 - Putin, Batı'nın düşmanca eylemleriyle ilişkili olarak özel ekonomik tedbirler hakkında bir kararnameye imza attı. Böylelikle Rusya vatandaşlarının döviz cinsinden dış kredi vermesi ve Rusya dışındaki banka hesaplarına döviz kredisi vermesi yasaklandı.  

18.00 - Macron ile Putin görüştü. Emmanuel Macron, telefon görüşmesi yaptığı Vladimir Putin'e ivedilikle ateşkes uygulanması gerektiğini ifade etti.

17.02 - Putin, ekonomi kurmaylarıyla buluşup ülkenin Merkez Bankası'nın kararıyla faizin %20'de sabit kalacağını söyledi.

16.50 - Rusya Savunma Bakanlığı'nca Rus ordusunun ülkenin SWIFT sisteminin dışına itilmesinin ardından caydırıcı güçlerinin takviyeli personel ile özel savaş görevi konumuna geçirildiği bilgisi paylaşıldı.

Rusya 36 ülkeye hava sahasını kapattı

16.49 - Rusya, Avrupa devletleri tarafından ülkesinin uçaklarına hava sahasının kapatılması sonrası içlerinde Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu 36 ülkeye hava sahasını kapattı.

16.46 - Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Rus ve Ukrayna'dan heyetler arasında Belarus'ta gerçekleştirilen görüşmelerin memnuniyetle karşılandığını dile getirdi.

16.41 -  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Ofisi'nden gelen açıklamada, Kiev'in Donbass ve Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'da bulunan bütün Rus birliklerinin geri çekilmesini istediği aktarıldı. 

ABD'den Belarus adımı: "Büyükelçilik faaliyetleri askıda"

16.26 - ABD Dışişleri Bakanlığı, Belarus’ta bulunan Büyükelçiliğinin faaliyetlerini tamamen askıya aldığını, Moskova’da görev alan Büyükelçilik personelinin de “gönüllü” olarak Rusya'dan ayrılabileceklerini açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "ABD Dışişleri Bakanlığı, Minsk'te bulunan Büyükelçiliğimizin faaliyetlerini tamamen askıya aldı ve Rusya'da, 'acil olmayan' Büyükelçilik personelimize ve ailelerine 'gönüllü bir şekilde' Rusya'dan ayrılma yetkisi verdi." sözlerini kullandı.

Rusya'dan yaptırımlara cevap: Sosyal medya platformlarını yasaklıyor

16.26 - Rusya, Avrupa ülkelerinin hava sahasını Rus uçaklarına kapatmasına yanıt olarak, Fransa ve Almanya dahil olmak üzere hava sahasını 36 ülkenin uçaklarına kapattı.

15.38 - Rusya, ABD merkezli sosyal medya platformlarının Rusya genelinde kullanılmaması amacıyla erişim kısıtlaması getirme kararı aldı. / Haberin ayrıntıları için tıklayınız.../

14.46 - UEFA, Avrupa Ligi'nde son 16 turuncdaki Spartak Moskova-Leipzig eşleşmesini iptall ettiğini duyurdu. Alman takımı Leipzig, çeyrek finale direkt olarak yükselecek.

14.37 - Yemen Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'da ikamet eden 22 vatandaşının bir kısmının Romanya'ya bir kısmının da Polonya'ya geçtiğini duyurdu. Ülkede şu anda kaç Yemenli olduğu ise net olarak bilinmiyor.

14.20 - Yunanistan, ülkeye gelen ve gelecek olan Rus vatandaşlarından oturma izni talep edenlere sert tedbir uyguladı. Rus vatandaşlarından yatırım amacıyla Yunanistan'da oturma vizesi almak ya da vizesini yenilemek isteyenlerin tüm işlemleri durduruldu. Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığı, konuyla ilgili şunları aktardı: "Rus vatandaşlarına bundan sonra oturum vizesi verilmemesi, Göç ve İltica Bakanı Mitarakis'in talimatıyla alınmış bir karardır. Rusya Federasyonu'ndan gelenlerin oturum izni başvuruları askıya alınmıştır ve bu süreçte yeni başvurular da kabul edilmeyecektir. Üst düzey firma yetkilisi statüsünde olanların başvuruları da yeni bir talimata kadar askıya alınmıştır."

14.06 - BM, 304 Ukraynalı sivilin yaralandığını ve 102 Ukraynalı sivilin öldüğünü açıkladı. Saldırı boyunca 422 bin kişi, mülteci statüsüyle komşu ülkelere göç etti.

14.00 - Alman futbol kulübü Schalke, Gazprom ile finansman anlaşmasını sonlandırdığını duyurdu.

SWIFT yasağı sebebiyle Rus vatandaşları ATM önünde kuyruk oluşturdu

13.49 - Kremlin: "Batılı ülkelerin yaptırımlarına vereceğimiz cevaplar, çıkarlarımız doğrultusunda belirlenecek."

13.47 - Kremlin: "Putin, Batılı ülkelerin yaptırım kararlarının ardından Rusya'da oluşan ekonomik hali bugün bakanlarla görüşecek." Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşın ardından başlatılan ekonomik yaptırımlar sebebiyle Rus Rublesi 5 günde yüzde 30 değer kaybetti. Rusya Merkez Bankası bugün yaptığı açıklamada faizi yüzde 9,5'ten 20 puana çıkardıklarını duyurdu. Ülkedeki en büyük banka olan Sberbank, vatandaşların yatırım hesaplarından para çekmesini yasakladı. Rusya'daki tüm şirketlere ise ellerindeki dövizin yüzde 80'lik kısmını bozdurma zorunluluğu getirildi. Ülkede döviz büroları açılmadı. SWIFT yasağı sebebiyle para aktarımı yapamayan vatandaşlar, ATM'ler önünde kilometrelerce kuyruk oluşturdu.  Tüm bunların üzerine Putin, "acil toplantı" çağrısında bulundu.  

13.39 - Rusya-Ukrayna müzakereleri Belarus'ta başladı.

 

Zelenski'den Rus askerlerine çağrı: Silahlarınızı bırakıp gidin...

12.50 - Rusya ile müzakere masasına oturmadan önce son açıklamasını yapan Zelenski, Rus askerlerine seslenerek şu ifadelere yer verdi:

“Rus askerleri komutanlarınıza, propagandacılarınıza inanmayın. Silahlarınızı bırakın ve gidin. Sadece hayatınızı kurtarın”

Zelenski Ukraynalı mahkumların durumuna ilişkin ise şu açıklamayı yaptı, "Savaş tecrübesi olan Ukraynalı mahkumlar serbest bırakılacak ve savaşın en sıcak noktalarında suçlarını telafi edebilecekler" dedi.

Zelenskiy'den AB'ye çağrı! 'Bizi AB'ye alın'

12.25 - Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısından sonra 422 bin mültecinin komşu devletlere geçtiğini ve şu ana kadar 102 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi. Ayrıca Zelenskiy, son 4 gün içinde 16 çocuğun, Rus saldırıları sonucunda yaşamını yitirdiğini ve 45 kişinin de yaralandığını duyurdu.

12.05 - AB'ye çağrıda bulunan Zelenskiy: "Yeni özel prosedür çerçevesinde Ukrayna'nın derhal katılımı konusunda Avrupa Birliği'ne çağrıda bulunuyoruz"

Ukrayna heyeti, Rusya sınırında


Ukrayna temsilcileri, Belarus Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri'ne ait askeri nakliye uçağı Mi-8MTV-5'te Rusya Federasyonu ile müzakereler için geldiği andan bir kare

11.38 - Zelenskiy'nin ofisinden gelen açıklamada, Rus heyetiyle görüşmeler kapsamında Ukrayna heyetinin Belarus sınırına ulaştığı kaydedildi. Ana hedefin Rus askerlerinin çekilmesi ve ateşkes sağlanması olacağı açıklandı.

11.35 - Rusya ile görüşmeye gidecek olan Ukrayna heyetinde yer alan isimler açıklandı. Heyette iktidar partisinin Halkın Hizmetkarı grubunun Başkanı David Arakhamia, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Podolyak, Ukrayna Savunma Bakanı Aleksiy Reznikov, Ukrayna Delegasyonu Üçlü Temas Grubu Birinci Başkan Yardımcısı Andriy Kostin, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Milletvekili Rüstem Ömerov Toçitskiy bulunuyor.

11.08 – Ukrayna tarafından yapılan açıklamaya göre Rus güçlerinin yaklaşık olarak 5 bin 300 asker kaybettiği açıklandı.

11.01 – Rusya’ya dair yeni kısıtlayıcı tedbirler sebebiyle Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 34 oranında artış gösterdi.

10.44 – Rusya tarafından Rus askerlerinin Zaporozhye Nükleer Santrali etrafında yer alan bölgelerde bütünüyle kontrol sağladığını ve ordunun Ukrayna hava sahasının bütününü kontrol altına aldığını kaydetti.

AB Merkez Bankası rezerv ve varlık yanetim işlemlerine yasak getirdi

09.57 – Avrupa Birliği tarafından Rusya Merkez Bankası’nın rezerv ve varlıklarının yönetimine ilişkin işlemleri yasaklama kararı geldi.

09.56 – Rusya Merkez Bankası tarafından politika faizinin yüzde 9,5’tan yüzde 20’ye çıkartıldığı kaydedildi.

08.11 – Rusya Merkez Bankası tarafından döviz piyasasındaki işlemlere başlama saati ertelendi ve yabancı müşteriler için Rus menkul kıymetlerin satışı ise TSİ 10.00’a kadar yasaklandı.

07.58 – Japonya, Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkartılmasına yaptırımına katılacağını duyurdu.

Türklerin tahliyesi için Ukrayna'ya giden otobüs kaza yaptı

07.24 – Türkiye’den Ukrayna’ya giden 2 tahliye otobüsü tipiden dolayı Bulgaristan’da yoldan çıktı. Araçlarda maddi hasar meydana geldi.

03.30 – Amerika Birleşik Devletleri’nin Moskova Büyükelçiliği tarafından vatandaşlarına Rusya’daki uçuşların iptal edildiği ve acilen ülkeyi terk etmeleri yönünde çağrı yapıldı.

03.22 – İngiltere Başbakanı Johnson, Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptı.

03.04 – Ukrayna’ya ait “Mriya” adlı An-225 tipi uçak Rus askerlerin saldırılarında imha edildi.

Ukrayna Rus askerler için özel telefon hattı kurdu

02.55 – Ukrayna tarafından Rus askerlerinin yakınlarının, durumlarından haberdar olabilmeleri maksadıyla özel telefon hattı kurdu.

02.25 – Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, BM’nin Lavrov başkanlığındaki Rus heyetin Cenevre’de yapılacak olan toplantıya gelmesini sağlayamadığını kaydetti.

02.09 – Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

02.00 – Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia yapmış olduğu açıklamada, Rusya ordusunun Ukrayna’da sivilleri ve sivil altyapıları hedef almadığını iddia etti.

Yorumlar (0)