Hilali görmedikleri için oruç tutmayan Arap ülkeleri var 

Ramazan ayının başlangıcı için “ay takvimi” kullanan ve ilk sahura kalkmak için hilali görmeyi bekleyen Arap ülkelerinin çoğunda hilal görünmedi. Pek çok Arap ülkesi, dünya genelindeki fetvalara uyarak salı gecesi sahura kalksa da bazı ülkeler çarşamba gecesi sahurunu yapacak. 

DÜNYA 13.04.2021, 12:26 14.04.2021, 09:34
Hilali görmedikleri için oruç tutmayan Arap ülkeleri var 

İslam dünyası, Ramazan ayını sevinç ve kafa karışıklığıyla karşıladı. Yeni bir Ramazan’a eriştikleri için mutlu olan Müslümanlar, “acaba Ramazan başlamadı mı” sorusu ile karşı karşıya. 

Ay takvimine göre belirlenen Ramazan ayı, İslam dünyası için “hilalin görünmesiyle” başlıyor. Fakat dün akşam pek çok Arap ülkesinde hilal görülürken bazılarında ise görülmedi. Ramazan ayına girmek ve oruç tutup tutmamak konusunda ikilemde kalan Arap dünyası, verilen fetvalara kulak kabarttı.



Pek çok ülke salı günü başladı

Arap dünyasından çoğu ülke, Ramazan ayına salı gecesine geçişte sahur yaparak başladı. Fakat “hilal” konusunda ikilemde kalanlar, ilk sahurunu bu gece yapacak.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi ise konuya el atarak, “hilalin gece görüldüğünü ve bugün (13 Nisan) Ramazan ayının ilk günü olduğunu” açıkladı.

Suudi Arabistan’ın “Havte Sudeyir” köyünde toplanan pek çok gözlemci, teleskoplarla yaptıkları incelemelerin ardından, Yüksek Mahkeme’nin açıklamasını doğruladı.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi tarafından yapılan açıklama sonrasında Filistin, Bahreyn, Yemen, BAE, Sudan, Ürdün, Irak, Katar, Kuveyt, Lübnan, Mısır ve Tunus da hilalin göründüğünü doğrulayarak Ramazan ayının başladığını duyurdu.



Irak’ta Sünniler ve Şiiler farklı günde başlıyor

Yıllardır Irak’ta süren Ramazan farklılığı bu yıl da devam ediyor. Irak’ta yaşayan Sünniler salı günü oruca başlarken Şiiler ise çarşamba günü oruca başlıyor. Bunun sebebi ise iki mezhebin birbirine bazı konularda muhalefet etmesi.

Sünniler, “Hilali gördüğünüzde oruca başlayın ve hilali ikinci kez gördüğünüzde oruç tutmayı bitirin.” hadisine göre hareket ederek Ramazan ayında hilalin görüldüğü ilk gece sahura kalkarlar. Fakat Şiiler, gerek Ramazan orucu uygulaması gerekse oruç süresinde yenilip içilenler bakımından Sünnilerle farklılık gösterirler ve hilal görüldükten bir gün sonra oruç tutmaya başlarlar. 



Umman da Ramazan ayına çarşamba günü girecek

Çarşamba günü Ramazan ayını başlatacak Umman, bu gece yarısından sonra ilk sahurunu yapacak. Bunun sebebi ise ülkede henüz hilalin görülmemesi.



Farklılığın sebebi “ay takvimi”

İslam dünyası, dünya genelinde kabul edilen takvim ile günlerini yaşasa da Ramazan ayının başlangıcını tespit etmek amacıyla ay takvimini kullanıyor. Bu kullanımda ise “hilali gördüğünüzde oruç tutmaya başlayın” hadisi etkili oluyor. Takvim, her yıl farklı günlerde Ramazan’ın başladığını belirttiği için oruç ayı her yıl farklı bir döneme denk geliyor.

Arap dünyası, Ramazan’ın tespiti için aynı takvimi kullanmasına rağmen içlerinde birbirleriyle çeliştikleri için farklı günlerde oruca başlayabiliyorlar. Bazı ülkeler “oruca başlamak için hilalin çıplak gözle görülmesi gerektiğini” savunurken bazı ülkeler de “oruca başlamak için bilimsel ölçüm ve teleskop incelemelerinde hilalin görülmesi gerektiğini” savunuyor.

Farklılığın oluşmasına sebep olan bir diğer neden ise bazı İslam ülkelerinin, “hilali kendi ülkelerinin gökyüzünde görmek istemesi” iken bazı İslam ülkelerinin de “hilalin dünyanın herhangi bir yerindeki ülke tarafından görülmesini istemesi”.



Türkiye, dünya genelini esas alıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklık getirilen ”hilal” durumuna göre önemli olan hilalin, dünyanın herhangi bir ülkesinde görülmesi. Türkiye, bu konuya riayet ederek Ramazan ayını başlatan ülkelerden biri.

Bu yılın Ramazan hilali, ilk olarak Afrika’da görüldü. 

Yorumlar (0)