Arap ülkeleri, Ramazan'ın başlangıç tarihi için 'hilali' bekliyor

Arap ülkelerinin bir kısmında Ramazan’ın yarın başlayacağı açıklanırken Yemen ve Suudi arabistan ise yarın tekrar gözlem yaparak son kararı açıklayacaklarını duyurdu.

DÜNYA 12.04.2021, 09:37 12.04.2021, 18:00
Arap ülkeleri, Ramazan'ın başlangıç tarihi için 'hilali' bekliyor

İslam devletlerinde hilalin görünüşüne göre tespit edilen Ramazan başlangıcı, bazı ülkelerde farklılık arz ediyor. 

“Ramazan hilali görülmedi”

Irak, Mısır, Kuveyt, Katar, Tunus, Kuveyt, ve Lübnan gibi Arap ülkelerinde Ramazan yarın başlarken Yemen ve Suudi Arabistan’da durum biraz farklı. 

Son gelişmelere bakıldığında Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi, Ramazan hilalinin bu akşam görülmediğini duyurarak Ramazanın başlangıcı ile ilgili son kararı yarın vereceklerini açıkladı.

Katar

Katar’da Vakıflar Bakanlığı, hilalin bu akşam görülmediğini belirterek Ramazan’ın salı gününde başlayacağını duyurdu. 

Tunus

Tunus Müftülüğü de Tunus’ta salı günü, Ramazanın başlayacağını açıkladı.

Irak

Irak Sünni Vakfı tarafından duyurulan açıklamaya göre Ramazan hilalinin pazar günü görülmemesi ve pazartesi gününün, Şaban ayının biteceği gün olması sebebiyle Ramazan’ın ilk günü olacağı açıklandı.

Kuveyt

Ramazan hilalinin görülmediği bir başka ülke olan Kuveyt’te, Şeri İzleme Heyeti’nin açıklamasına göre Ramazan hilalinin görülmemesi sebebiyle pazartesi gününün şaban ayının son günü olarak açıklandı.

Lübnan

Ülkedeki Fetva Kurulu bir açıklama yayınlayarak yarın, şaban ayının son günü olduğunu duyurarak Ramazan’ın yarın başlayacağını açıkladı.

Mısır

Ülkenin Fetva Kurumu’ndan yayınlanan açıklamaya göre, Ramazan’ın salı günü başlayacağı açıklandı.

Yemen

Yemen’de ise Ramazan’ın ilk günü henüz belirlenemedi. Vakıflar Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, bu akşam Ramazan hilalinin görülmediği duyurulurken yarın tekrar gözlem yapılacağı açıklandı.

Teravih rekat sayıları azaltıldı

Ayrıca Suudi Arabistan yetkililerinden yapılan açıklamaya göre, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle Ramazan ayı boyunca, Medine'deki Mescid-i Nebevi ve Mekke'deki Mescid-i Haram camilerinde teravih namazlarının 10 rekat şeklinde kılınacağı duyuruldu.

Yorumlar (0)