Maden işçileri, yerin metrelerce altında ilk sahuru yaptı

Zonguldak’ta bir maden ocağında çalışan işçiler, Ramazan’ın ilk gününde, ailelerinden uzak bir şekilde yerin 300 metre altında ilk sahurunu yaptı.

YAŞAM 13.04.2021, 09:52 13.04.2021, 17:59
Maden işçileri, yerin metrelerce altında ilk sahuru yaptı

Ramazan ayının başlamasıyla Zonguldak’ta gece vardiyasında çalışan madenciler, Ramazan’ın ilk sahurunu ailelerinden uzak, yerin metrelerce altında yaptı.

“Çalışmak da bir ibadet”

Biber, soğan, ekmek, konserve, domatesten oluşan ilk sahur menüsünde birbirleriyle sohbet eden işçiler, ilk oruçlarına başlarken ailelerden uzak olmanın burukluğunu yaşadı. 

Madende çalışan işçilerden Abdullah Çolak, 20 yıllık madenci olduğunu ve emekli olmasına rağmen burada çalışmaya devam ettiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“20 yıllık maden işçisiyim. Askerlik bitince buraya geldik. Allah'a çok şükürler olsun. Emekli de olduk. Ama hâlâ daha burada çalışıyoruz. Bu işyeri vesilesiyle evimizi aldık. Bu ay yeni bir Ramazan ayına girmiş olduk. Ancak Kovid-19, bizi birbirimizden kopardı. Sadece bizi değil bütün insanlığı ayırdı. Bu olay olmasaydı daha iyi şeyler olabilirdi. Mutluyum, çünkü çalışmak da bir ibadet. Ailemin mutlu olduğunu düşünüyorum. Onlar da benim yolumu gözlüyor. Tek dileğimiz sağlıklı olarak ocağa girip çıkabilmek. Ben normalde açlığa dayanamam. Ancak oruçluyken hiçbir şey aklıma gelmez. Ne su, ne yemek.”

“Yemekler burada daha lezzetli”

Maden ocağında maden mühendisi olarak görev yapan Bayram Barutçu ise madencilikte Ramazan ayının daha farklı bir şekilde hissedildiğini söyleyerek şunları aktardı:

"Bu yıl da Ramazan’a hayırlısıyla eriştik. Dünya gündeminde malum pandemi var. Özellikle bu dönemki Ramazan ayı daha farklı olacak. Ramazan, her şeyi ile çok bereketli ve güzel geçiyordu. Bu yıl biraz buruk da yaşansa Ramazan ayını bir şekilde yaşayacağız. Ramazan, madencilikte gerçekten farklı bir şekilde hissediliyor ve bereketiyle beraber geliyor. İftarda ya da sahurda burada çalışan arkadaşlarımız, topun ya da ezanın sesini duyamıyor, saatlere bakarak bildiriyorlar. İftara veya sahura yakın saatlerde bütün çalışanlar saatine bakar ve sofralar hazırlanmaya başlar. Birlikte coşkulu bir şekilde yenir yemekler. Diğer iftar sofralarından farklıdır. Ekmeğin, soğanın veya diğer her şeyin değeri ve lezzeti burada çok artıyor." 

Maden işçileri, yemeğin ardından dua ederek çalışmalarını sürdürdü.





Yorumlar (0)